Astfel, potrivit sursei citate, în 2019, suedezii plătesc la stat taxe de 57,19% din venituri, procent care îi plasează pe primul loc în lume la nivelul taxării.

De altfel, în toate țările nordice, taxele sunt mai mari decât în restul lumii. În Danemarca, Finlanda și Islanda, cetățenii plătesc taxe de 55,89%, 53,75% și, respectiv, 46,24%.

Spre comparație, media la nivelul țărilor OECD este de 41,65%.

Totodată, pe baza principiului responsabilității publice, cetățenii cu venituri mari plătesc taxe mai mari pentru a asigura un venit minim pentru cei mai puțin norocoși, care au venituri mici sau deloc. Acest principiu se întâlnește în statele enumerate mai sus, dar și în Austria, Olanda și Belgia.

La capătul celălalt al clasamentului se află țările în care cetățenii nu plătesc taxe deloc. Este cunoscut cazul țărilor bogate în rezerve de petrol, ca Arabia Saudită, Qatar sau Kuwait, unde banii câștigați din exporturi sunt suficienți pentru fucționarea statului.

În câteva dintre Insulele Caraibe, respectiv Anguilla, Antigua și Barbuda, nu se plătesc taxe, iar Insulele Cayman și Bahamas sunt considerate paradisuri fiscale unde, de asemenea, cetățenii nu plătesc taxe la stat, pentru că se încasează suficienți bani din taxarea companiilor care își înregistrează afacerile aici.