In 2012, compania britanica EasyJet a invins Virgin Atlantic Airways, in urma unei puternice competitii pentru drepturile de a zbura de la aeroportul londonez Gatwick catre Domodedovo din Moscova. Autoritatile britanice din aviatie au acordat traseul celor de la EasyJet, care au salutat decizia, considerand-o extrem de importanta in dezvoltarea internationala a companiei. Acum, EasyJet a redus zborurile Londra-Moscova, de la doua zilnice la doar unul in fiecare directie. Miscarea, care a avut loc la sfarsitul lunii ianuarie, "a venit ca un raspuns la cererea tot mai redusa din si spre Rusia din ultimele luni", a declarat un purtator de cuvant al companiei. 

Si operatorul britanic este doar un exemplu. Numeroase companii aeriene taie rutele catre Rusia si renunta la planurile de extindere in aceasta tara, dupa ce numarul vacantelor rusilor in strainatate a scazut puternic si putini oameni de afaceri straini si turisti vor sa mai viziteze tara.

Pentru companii este o simpa problema de cerere si oferta. Dar traficul redus de pe aeroporturile internationale din Rusia oglindeste izolarea politica tot mai mare si o economie tot mai slabita, dupa ce sanctiunile Occidentului si pretul scazut al petrolului au inceput sa impinga Rusia catre recesiune. 

Aeroporturi nu foarte dezvoltate ale Moscovei, precum Domodedovo, Sheremetyevo si Vnukovo, au devenit embleme ale boom-ului economic al Rusiei, mai ales in mandatului presedintelui Vladimir Putin. Toate trei au avut parte de serioase renovari pentru a face fata traficului aerian care s-a cvadruplat incepand din 2000, ajungand in 2014 la 77 de milioane de pasageri, depasind hub-uri internationale ca Heathrow si Dubai.

Acum, aceste terminale candva extrem de aglomerate sunt prea linistite.

Miercuri, Delta Air Lines a anuntat ca-si suspenda serviciile catre Moscova in ultimele trei luni ale anului 2015. Delta si-a redus deja programul de primavara si vara catre Rusia, avand acum doar cinci zboruri pe saptamana intre New York si Moscova, fata de sapte in 2014.

Cathay Pacific din Hong Kong spune ca isi va suspenda serviciile catre Moscova in iunie. Si Air India si-a redus zborurile catre capitala Rusiei.

Companiile aeriene rusesti au luat insa masuri si mai drastice, dupa ce picajul brusc al rublei a dus la o scadere cu mai mult de 50 % a numarului rusilor care calatorec in strainatate. 

Potrivit unui raport din 24 martie, operatorii rusi au abandonat 71 de rute internationale care faceau legatura intre orase din Rusia si destinatii precum Barcelona, Dubai, Tel Aviv si Viena.