Paypal a anunţat în urmă cu o săptămână că se retrage din Libra Association.

”Avem un mare respect pentru viziunea Libra Association, cu toate acestea, eBay a luat decizia de a nu continua ca membru fondator”, a anunţat Ebay într-un comunicat, scrie News.ro.

Libra Association a confirmat retragerea eBay şi Stripe. Retragerea Mastercard a fost anunţată prima oară de publicaţia Wall Street Journal.

Facebook a anunţat planurile de a lansa o monedă digitală în iunie 2020, în parteneriat cu alţi membri ai Libra Association, dar proiectul a întâmpinat rapid opoziţia autorităţilor de reglementare din întreaga lume.

Franţa şi Germania au anunţat luna trecută că vor bloca funcţionarea Libra în Europa şi au susţinut în schimb dezvoltarea unei criptomonede publice.

”Aşteptăm cu nerăbdare reuniunea inaugurală a Consiliului Libra Association, peste numai trei zile, şi anunţarea membrilor iniţiali ai Libra Association”, a declarat Dante Disparte, director pentru politici şi comunicare al Libra Association.

De ce se tem băncile de Libra

UE consideră Libra un risc pentru stabilitatea financiară, în timp ce Franţa şi Germania au apreciat că moneda Facebook, a cărei mărime ar fi mult mai mare decât a altor criptomonede, precum bitcoin, ar putea să le restrângă suveranitatea monetară.

UE nu are reglementări specifice pentru criptomonede, care, până la anunţarea Libra, în luna iunie, a fost considerată de către majoritatea factorilor decidenţi ca fiind o problemă marginală, deoarece doar o fracţiune din bitcoin sau alte monede digitale sunt convertite în euro.

UE cere acum în cadrul G20 măsuri la nivel global pentru aşa-numitele stablecoins (criptomonede aflate într-o relaţie statică cu un alt bun de o valoare relativ stabilă, cum ar fi aurul sau dolarul american), potrivit unui document european.

Un oficial al Comisiei Europene a spus că nu există încă un termen pentru propunerea unor reglementări noi car ar trebui să se concentreze pe protejarea stabilităţii financiare, protejarea consumatorilor şi prevenirea riscurilor de spălare a banilor prin intermediul criptomonedelor, care pot trece uşor graniţele.

Avertismentul BCE și Fed

O acceptare largă a criptomonedei Libra, proiect al reţelei sociale Facebook, ar putea reprezinta un risc potenţial pentru blocul comunitar, declara recent Yves Mersch, membru al Comitetului executiv al BCE.

"În funcţie de nivelul de acceptare a Libra şi de locul ocupat de euro în coşul său de valute, ar putea reduce controlul BCE asupra euro, ar putea afecta mecanismul de transmitere a politicii monetare prin afectarea poziţiei de lichiditate a băncilor din zona euro şi submina rolul internaţional al monedei unice, de exemplu prin reducerea cererii pentru euro", a spus Yves Mersch.

Proiectul reţelei sociale Facebook de a introduce o nouă criptomonedă, denumită Libra, a dat naştere la îngrijorări în rândul politicienilor americani şi a determinat mai mulţi guvernatori ai unor importante bănci centrale din Europa să avertizeze Facebook că trebuie să se aştepte la o mulţime de întrebări din partea autorităţilor de reglementare cu privire la Libra.

Și preşedintele Băncii centrale a SUA (Fed) Jerome Powell a apreciat că proiectul de criptomonedă al reţelei sociale Facebook ridică "multe îngrijorări serioase cu privire la viaţa privată, spălarea banilor, protecţia consumatorilor şi securitatea financiară".

În opinia lui Powell, Libra ar putea fi utilizată pentru spălarea banilor şi finanţarea terorismului şi de de asemenea ar putea pune în pericol stabilitatea financiară având în vedere faptul că numărul mare de utilizatori ai Facebook ar duce la o adoptare largă a criptomonedei Libra.

"Procesul de examinare a acestor îngrijorări ar trebui să fie unul răbdător şi minuţios", a spus Powell, adăugând că Fed îşi coordonează acţiunile împreună cu alte organisme de reglementare, precum Departamentul Trezoreriei, şi alte bănci centrale din străinătate. Proiectul Libra "nu poate avansa" înainte ca semnele de întrebare cu privire la riscurile de spălare a banilor să fie examinate cu atenţie, a subliniat Jerome Powell.