“Da-mi voie sa-ti spun ceva despre cei foarte bogati. Sunt diferiti fata de mine si de tine. Au multe lucruri si se bucura de viata devreme, iar asta ii schimba”, scria F. Scott Fitzgerald in nuvela sa “Baiatul bogat”, aparuta in 1926.

Aproape un secol mai tarziu, lucrurile nu s-au schimbat prea mult, iar miliardarii planetei se lupta in continuare cu acuzatiile de coruptie, abuz sexual si alte cazuri de moralitate indoielnica. Iata un top al scandalurilor din 2012, intocmit de Forbes.

1. Silvio Berlusconi

Obisnuit sa fie in centrul scandalurilor, Berlusconi a fost judecat pentru ca a intretinut relatii sexuale cu o prostituata minora. Desi a fost condamnat la un an de inchisoare pentru evaziune fiscala, fostul prim-ministru inca mai cocheteaza cu ideea de a candida din nou la alegerile din Italia. In decembrie, miliardarul in varsta de 76 de ani si-a prezentat presei logodnica de 27 de ani, desi este in continuare casatorit cu cea de a doua nevasta.

2. Hans Kristian Rausing

Elvetianul Hans Rausing a facut o avere prin revolutionarea industriei ambalajelor, dar fiul sau, Hans Kristian Rausing, a decis sa aleaga o alta cale in viata. Acesta a fost arestat pentru suspiciune de posesie de droguri, insa politistii care ii perchezitionau vila de cinci etaje au fost socati cand au gasit la fata locului cadavrul sotiei sale, Eva. Cei doi se luptau de ani de zile cu dependenta de droguri, femeia fiind chiar arestata la un moment dat pentru posesie. Eva a murit din cauza unei supradoze, iar Hans Kristian a fost acuzat ca nu i-a oferit acesteia dreptul la o inmormantare decenta, preferand sa traiasca saptamani intregi langa cadavrul sotiei.

3. Stewart Rahr

Miliardarul din sectorul farmaceutic, Stewart Rahr, nu a incheiat anul intr-o nota prea optimista. In luna noiembrie acesta a fost dat afara dintr-ul local de lux din New York, dupa ce a amenintat public ca il va ucide pe patron, pentru ca cineva ii ocupase masa. Cateva zile mai tarziu, miliardarului i s-au confiscat doua arme in urma unei altercatii intr-un lift din cladirea Trump Tower, iar in decembrie acesta a anuntat ca va divorta de sotia sa, cu care era impreuna de 43 de ani.

4. Christoffel Wiese

In iunie, mogulul sud-african Christoffel Wiese a reusit sa recupereze peste 1 milion de dolari, bani pe care agentii de paza ii confiscasera pentru ca ii purta dupa el in bagaj, stransi doar cu niste elastice de plastic. Miliardarul, care detine mai multe supermarketuri, a incercat sa urce la bordul unui avion catre Luxemburg si a dat o explicatie mai putin obisnuita pentru provenienta banilor. Conform spuselor sale, acestia erau rezultatul unor afaceri cu diamante din Africa de Sud, in ani ’80 si ’90, si au fost tinuti intr-un seif al hotelului Ritz din cauza restrictiilor de schimb valutar din tara natala.

5. Donald Trump

Cu doar cateva zile inainte de alegerile prezidentiale, Trump a postat un clip pe YouTube, prin care il provoca pe Barack Obama sa faca publice documentele cu situatia din facultate si aplicatia pentru pasaport, in schimbul unei donatii de 5 milioane de dolari. Filmuletul a ajuns rapid in presa, care l-a acuzat pe miliardar ca vrea doar sa revina in centrul atentiei, dar Trump sustine ca a primit reactii pozitive la adresa inregistrarii. Cu toate astea, Obama nu a dat curs provocarii.

6. Fratii Koch

Cei mai bogati frati din America, Charles si David Koch, se afla adesea in lumina reflectoarelor, dar scandalul din aceasta toamna a fost unul dintre cele mai serioase. La scurt timp dupa alegerile prezidentiale, o revista a publicat un dosar care ar fi fost trimis de cei doi celor 45.000 de angajati ai unei filiale Koch Industries. In material se afla, printre altele, o lista a candidatilor agreati de fratii Koch. Compania a negat orice acuzatie de partizanat, dar a declarat ca sustine “orice politici bazate pe economia de piata si libertate economica”.

7. Francois-Henri Pinault si Salma Hayek

Pinault s-a casatorit de curand cu actrita Salma Hayek, dar problemele din casatoria anterioara cu supermodelul Linda Evangelista continua sa il urmareasca. Acestia au impreuna un fiu de cinci ani, pentru care manechinul sustine ca nu a primit niciun ban ca pensie alimentara. Magnatul a sustinut in instanta ca o suspecteaza pe fosta sotie ca a ramas insarcinata intentionat, in timpul scurtului mariaj, dar avocatii Lindei au aratat ca Pinault ii acorda mai multa atentie copilului pe care acesta il are cu Salma Hayek. Cei doi au ajuns in cele din urma la o intelegere, pentru o suma care nu a fost facuta publica.

8. Dan Cathy

Dan Cathy, presedintele companiei furnizoare de produse pe baza de pui Chick-fil-A, a fost implicat vara aceasta intr-un scandal, in urma afirmatiei prin care blama casatoriile intre persoanele de acelasi sex. Acesta nu si-a retras spusele, declarand ca, desi e constient ca nu toata lumea ii va impartasi parerea, e bucuros ca traieste intr-o tara libera, care ii permite sa-si impartaseasca “valorile si principiile biblice”. Din 2007, magazinele sale sunt inchise in fiecare duminica, pentru a le permite angajatilor sa participe la slujba de la biserica.

9. Manoj Bhargava

Inainte de a deveni antreprenor si a face parte din lista miliardarilor Forbes, Manoj Bhargava a fost calugar. Acesta a intrat in atentia presei din cauza bauturii 5-Hour Energy pe care o produce, un cocktail periculos de cofeina si vitamina B. In noiembrie, politia a inceput sa cerceteze mai indeaproape produsul, suspectand ca acesta contine substante periculoase, dupa ce 13 persoane care il consumasera au murit.

10. Thor Batista

In luna martie, Thor Batista, fiul lui Eike Batista, a saptea cea mai bogata persoana din lume, cu o avere de 30 de miliarde de dolari, se afla la volanul unui Mercedez-Benz SLR McLaren, in Rio de Janeiro, cand a accidentat mortal un biciclist. Omul a murit pe loc, iar Thor urma sa fie judecat pentru omor prin imprudenta. Tanarul in varsta de 21 de ani nu a facut insa intre timp nicio zi de inchisoare, iar in luna septembrie a fost numit in consiliul director al grupului EBX, una dintre companiile detinute de tatal sau.