Erupţia vulcanului islandez Grimsvoetn nu ar trebui sa perturbe traficul aerian asa cum s-a intamplat in 2010 in cazul vulcanului Eyjafjöll, considera un specialist al Institutului meteorologic islandez, citat de AFP. In schimb, un oficial francez admite ca, in momentul in care norul va ajunge in Europa, vor exista si zboruri anulate. "Ceea ce este sigur, in ziua cand Europa va fi atinsa, este ca vor exista zboruri anulate", a declarat Thierry Mariani, secretarul de stat francez pentru Transporturi, scrie AFP.

Norul de cenusa ar putea afecta mai mult nordul continentului, pana pe 26 mai urmand sa treaca pe deasupra Berlinului, a capitalei Danemarcei, Copenhaga, indreptandu-se apoi catre Minsk, Kiev, Moscova sau Sankt Petersburg.

Ce zboruri sunt anulate

"Ca urmare a previziunilor care indica prezenta unor cantitati semnificative de cenusa vulcanica in spatiul aerian scotian", compania British Airways a decis, ca masura de precautie, sa suspende legaturile aeriene cu Scotia pana la ora locala 14.00 (16.00, ora Romaniei).

Si compania olandeza KLM a anulat 16 zboruri intre Amsterdam si nordul Marii Britanii, dupa ce compania cargo Loganair a suspendat 36 de zboruri programate luni seara si marti dimineata, in majoritate curse interne in Scotia, dar si catre Birmingham si Belfast. La randul lor, companiile Aer Lingus si Easyjet au suspendat zborurile catre Scotia si nordul Angliei.

Norul de cenusa a determinat anularea a 252 de zboruri in Scoţia si nordul Irlandei, iar mii de pasageri sunt blocati in Scotia.

Organizatia europeana pentru securitate aeriana Eurocontrol a apreciat insa ca nu se asteapta la inchiderea spatiului aerian nici marti, chiar daca norul de cenusa vulcanica va afecta o parte din Europa.

"Norul ar urma sa ajunga spre seara in sudul Scandinaviei, in Danemarca si in unele zone din nordul Germaniei", a explicat Brian Flynn, seful de operatiuni al organizatiei europene de securitate aeriana pe contul de Twitter al Eurocontrol. Apoi ar trebui sa ajunga in Franta si in Spania, insa autoritatile nu stiu exact intervalul in care se va intampla acest lucru.

Brian Flynn a precizat ca clubul de fotbal FC Barcelona asteapta precizari de la Eurocontrol cu privire la evolutia norului de cenusa pentru a sti daca va putea participa sambata la finala Ligii Campionilor pe Wembley impotriva Manchester United.

Au fost create trei zone - albastra, gri si rosie - pentru a se evita paralizarea traficului aerian european, dupa eruptia vulcanului Eyjafjöll in

Scotia a fost plasata in zona rosie, iar Irlanda in zona albastra.

In afara Scotiei, aeroporturile din Marea Britanie functioneaza normal, a declarat autoritatea britanica de reglementare a traficului aerian NATS (National Air Traffic Services).

Autoritatea pentru aviatie civila din Irlanda a anuntat, la randul sau, ca spatiul aerian ramane deschis.

Operatorul aeroporturilor norvegiene Avinor a declarat ca norul de cenusa a ajuns marti dimineata in sud-vestul Norvegiei, fara sa provoace insa perturbari majore ale traficului aerian.

Vezi AICI traseul NORULUI DE CENUSA.

Zborurile intre Norvegia continentala si arhipelagul Svalbard (Spitzberg), in Arctica, au fost suspendate luni din cauza norului de cenusa.

Citeste si  Islanda: vulcanul Grimsvotn a erupt. Norul de fum a atins 20 km inaltime. Ce se intampla cu zborurile?

Grimsvoetn a intrat în erupţie sambata, degajand o coloana de fum care se ridica, duminica in jurul orei 08.00 GMT (11.00 ora Romaniei), la o altitudine de "cel putin 17 kilometri", potrivit lui Einar Kjartansson, geofizician la institutului de meteorologie.

Probleme cu repetitie

Un nor de cenusa degajat de eruptia vulcanului islandez Eyjafjöll in aprilie 2010 a generat cea mai mare inchidere a spatiului aerian din Europa pe timp de pace, cu peste 100.000 de zboruri anulate si peste opt milioane de pasageri blocati.

Autoritatile aeronautice se temeau de fapt ca particulele fine emise de vulcan ar putea avaria motoarele avioanelor.