"Traficul trebuie sa se reia treptat maine", a declarat luni un purtator de cuvant al Companiei de transport public din capitala Belgiei (Stib), al carui angajat era victima.

Conducerea Stib a solicitat o reluare a circulatiei autobuzelor, tramvaielor si metroului de marti, dupa o intalnire cu ministrul de Interne, Joelle Milquet, cu privire la siguranta personalului in transportul public.

In cadrul acestei intalniri, s-a propus alocarea a inca 400 de politisti pentru transportul in comun din Bruxelles, precum si recrutarea de noi agenti de interventie.

Masurile au impresionat conducerea Stib, insa sindicatele trebuie acum "sa comunice pana la baza", a explicat purtatorul de cuvant al Stib, Francoise Ledune, ceea ce poate fi facut doar de dimineata.

Alt element ce poate intarzia reluarea circulatiei: anumiti angajati ai Stib intrebati de posturile de televiziune belgiene au declarat ca nu vor relua munca inainte de inmormantarea lui Iliaz Tahiraj, controlorul decedat. Data funeraliilor nu este inca cunoscuta.

Luni, doua marsuri in tacere ale angajatilor Stib s-au desfasurat pe strazile din Bruxelles, adunand in total aproape 1.500 de persoane, conform estimarilor politiei.

Controlorul a fost ucis sambata dimineata dupa ce a fost trimis la locul unui accident intre un autobuz si un automobil privat intr-una din suburbiile din Bruxelles. El a fost atacat de un prieten al soferului automobilului care l-a lovit cu pumnul in fata, conform mai multor martori. Condus la spital in stare critica, acesta a murit la scurt timp.

Agresorul presupus s-a predat singur politiei sambata dupa-amiaza, a facut cunoscut instanta. El a spus ca regreta gestul sau, au transmis avocatii. Barbatul, in varsta de 28 de ani, a fost arestat duminica pentru lovituri si rani cauzatoare de moarte din culpa.