Acordul privind tranzitul gazelor naturale între Rusia şi Polonia, care data din anii 1990, a expirat în data de 17 mai 2020, în condiţiile în care Varşovia îşi pune legislaţia în acord cu regulile Uniunii Europene şi pune capăt mai multor decenii de dependenţă de gazele ruseşti.

Firma Gascade a precizat că livrările de gaze la frontiera dintre Polonia şi Germania au început să scadă treptat pe parcursul week-end-ului, iar marţi în jurul orei 08:00-09:00 au ajuns la nivelul zero, potrivit Agerpres.

La rândul său, firma Gaz-System, operatorul reţelei de gazoducte din Polonia, a precizat luni că după ce acordul de tranzit va expira, va începe să vândă capacităţi pentru conducta Yamal via licitaţii.

Însă capacităţile rezervate pentru ziua de duminică au fost semnificativ mai mici decât în perioadele anterioare şi în consecinţă "nu este nevoie ca staţiile de pompare să lucreze 24 de ore din 24 la un nivel al comenzilor atât de redus al comenzilor", a precizat Gaz-System.

Necesarul de gaze naturale al Poloniei este de aproximativ 17 miliarde metri cubi pe an, iar jumătate din cantitate este furnizată de Rusia pe baza unui contract de livrare pe termen lung convenit cu Gazprom.

Pentru viitor, Polonia a decis să extindă un terminal de import al gazelor naturale lichefiate amplasat la Swinoujscie, pe coasta Mării Baltice, şi de asemenea va construi un gazoduct spre Norvegia.