Raportul de 110 pagini intitulat "Europa 2013, un continent in deriva" a fost redactat in baza unui studiu cantitativ efectuat de Ipsos/CGI in perioada martie-aprilie in randul a 6.000 de europeni din Franta, Germania, Marea Britanie, Polonia, Italia si Spania si a unui alt studiu realizat de FreeThinking, parte a Publicis, care a inclus 400 de europeni.

"Situatia este sumbra, viitorul incert, increderea in institutiile nationale este redusa, iar Europa institutionala este absenta. Dar ceea ce frapeaza este fractura dintre nord si sud", afirma presedintele Publicis, Maurice Levy, in prefata studiului.

Pentru 75% dintre europeni, respectiv trei din patru, criza din tarile lor se va agrava in urmatorul an, potrivit sondajului.

Francezii sunt in mod special pesimisti (85%, din care 23% anticipeaza o inrautatire puternica).

"Germanii anticipeaza la randul lor, in proportie de 73%, o agravare a crizei in tara lor, in timp ce procentul este mai mic in Polonia, respectiv 60%", se arata in studiu.

Spaniolii sunt mai putin pesimisti. Deja afectati grav de criza, o parte semnificativa dintre acestia cred ca situatia nu poate continua sa se inrautateasca. Astfel, 40% dintre spanioli se asteapta la o atenuare a crizei in anul viitor.

La nivelul populatiei din cele sase tari, sentimentele care domina sunt pesimismul general (45%), ingrijorarea latenta (36%), resemnarea (32%) sau indignarea (32%).

Intrebati despre viitorul personal, majoritatea europenilor (61%) au spus ca este "deschis". Numai 39% au spus ca viitorul lor este fara perspectiva, iar 5% ca este total fara perspectiva.

Numai francezii (51%) si italienii (55%) considera in majoritate ca viitorul lor personal este lipsit de perspectiva.