"Laureatii premiilor Nobel din acest an au revolutionat felul in care noi intelegem functionarea sistemului imunitar, descoperind principiile cheie ale activarii acestuia", se afirma in comunicatul emis de comitetul Nobel. 

"Bruce Beutler si Jules Hoffman impart jumatate din premiu, pentru lucrarile lor asupra sistemului imunitar innascut (mostenit). Ralpf Steinman a fost premiat pentru lucrarile sale asupra sistemului imunitar dobandit (in timpul vietii)", precizeaza acelasi comunicat. 

Bruce Beutler si Jules Hoffmann au descoperit proteinele receptoare care recunosc microorganismele patrunse in corp si activeaza sistemul imunitar innascut, considerat primul pas facut de reactia imunitara a corpului. 

Ralph Steinman a gasit celulele dendritice din sistemul imunitar si a descris capacitatea lor unica de a activa si regla imunitatea dobandita, considerata ultima etapa a reactiei imunitare, in cadrul careia microorganismele sunt inlaturate din organism, se mai explica in comunicat.

Acest premiu marcheaza debutul sezonul Nobel.

Anul trecut, Nobelul pentru medicina a fost oferit cercetatorului britanic Robert Edwards, pentru descoperirile sale in domeniul fertilizarii in vitro. 

Premiile Nobel care vor continua marti, cu cel pentru fizica. Miercuri, va fi decernat Nobelul pentru chimie, iar joi pentru literatura. 

Nobelul pentru pace - singurul atribuit de Norvegia, conform dorintei exprimate de fondatorul prestigioaselor distinctii, Alfred Nobel - va fi anuntat vineri.  Cel pentru economie va fi decernat luni, 10 octombrie.

Castigatorii vor primi cate o medalie din aur si un premiu in valoare de 10 milioane de coroane suedeze (1,08 milioane de euro), care poate fi impartit intre cel mult trei laureati pe fiecare categorie. 

Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu exceptia celui pentru economie, instituit in 1968 de Banca centrala din Suedia, cu ocazia implinirii a 300 de ani de la fondarea acestei institutii.

Au fost create dupa moartea inginerului suedez Alfred Nobel (1833 - 1896), inventatorul dinamitei, conform vointei sale din testament, scrie Mediafax.