"Este extrem de improbabil ca Trezoreria sa nu continue platile in contul obligatiunilor. Speram ca nu se va ajunge dincoo de 17 octombrie fara o modificare a plafonului datoriei de stat, insa chiar si daca se va intampla asa ceva, credem ca Trezoreria va continua sa plateasca datoriile", a afirmat McDaniel intr-un interviu acordat CNBC.

Guvernul SUA a suspendat partial activitatea incepand de la 1 octombrie, pe fondul impasului politic de la Washington, unde Congresul nu a reusit sa negocieze un nou buget. Plafonul datoriei de stat, aflat la 16.700 miliarde de dolari, trebuie ridicat pana cel tarziu pe 17 octombrie pentru a evita o eventuala situatie de default.

Consecintele intrarii in default a Statelor Unite, cea mai mare economie a lumii, ar fi devastatoare pentru pietele financiare si economia mondiala.

Pietele au afisat pana acum o reactie nesemnificativa la impasul politic de la Washington. Scaderile de pe bursele din Europa si Asia au fost limitate, iar indicele S&P 500 al bursei de la New York a urcat cu 0,5% de marti pana vineri.

Statele Unite au mai trecut printr-o situatie similara in 2011 in ceea ce priveste plafonul datoriei de stat. Atunci, impasul politic a intarziat pana in ultimul moment avizul Congresului, insa politicenii au ajuns in final la o solutie de compromis.
Agentia de rating Standard & Poor's a coborat insa in vara lui 2011 ratingul SUA de la AAA, maximul posibil, la a doua treapta in ierarhie, acuzand impasul politic.

SUA ar putea intra in default

Congresul trebuie sa creasca limita de indatorare a SUA inainte ca aceasta sa fie atinsa la 17 octombrie, altfel Statele Unite vor intra in default pentru prima data in istoria tarii, a declarat secretarul Trezoreriei, Jacob Lew, adaugand ca legislativul "se joaca cu focul" prelungind negocierile.

Trezoreria estimeaza ca va epuiza pana la 17 octombrie masurile exceptionale folosite pentru a amana atingerea plafonului de indatorare, in prezent de 16.700 de miliarde de dolari.

"Congresul se joaca cu focul. (...) Daca statul american, pentru prima data in istorie, alege sa nu-si plateasca datoriile la timp, ne vom afla in default. Nu exista nicio varianta pentru a preveni intrarea in default daca nu avem suficienti bani pentru a plati facturile", a declarat oficialul american pentru CNN, preluat de Bloomberg.

Trezoreria SUA va ramane cu lichiditati de circa 30 de miliarde de dolari dupa data de 17 octombrie, insuficiente pentru a acoperi cheltuielile, care ajung la 60 de miliarde de dolari in zilele urmatoare.

SUA au fost nevoite sa opreasca incepand de marti o parte din activitatile statului federal, dupa ce Congresul nu a adoptat bugetul sau finantare pe termen scurt pentru anul fiscal inceput la 1 octombrie. Aproximativ 800.000 de angajati federali au fost trimisi in concediu fortat, noteaza si Mediafax.

Blocajul bugetar din Congres a amplificat ingrijorarea ca legislativul nu va ajunge la timp la consensul necesar cresterii plafonului de indatorare.

Consecintele intrarii SUA in "default", in urma indeciziei Congresului, ar avea efecte catastrofale, care s-ar intinde pe o perioada de decenii, a avertizat, joi, Trezoreria.