"Este necesar sa modificam Tratatul pentru a preveni deraierea unui stat membru, care sa creeze probleme pentru toate celelalte", a aratat oficialul intr-un interviu transmis duminica de postul de radio Europe 1 si televiziunea iTele.

Intrebat daca face referire si la dreptul de veto al statelor membre, Trichet a afirmat: "Pentru a face asta trebuie sa poata fi impuse deciziile".

Seful BCE a adaugat insa ca se asteapta ca reglementarile existente de guvernanta sa fie aplicate mult mai strict pe viitor, chiar si fara o modificare a Tratatului. "Cred ca lectia invatata privind costul neglijentei, costul unei administrari relaxate este suficient de puternica pentru ca, pe viitor, regulile sa fie urmate mult mai strict", a spus Trichet.

El estimeaza ca toate economiile avansate sunt afectate in prezent de o criza, insa problema Europei in particular este ca unele tari nu au respectat regulile din tratat. "Nu avem un buget federal, nu avem o federatie politica, deca trebuie sa respectam in totalitate constrangerile si supravegherea reciproca din zona euro. In Europa avem o problema mai mare decat in alte parti ale lumii, o problema de supraveghere si guvernanta in interiorul zonei euro", a explicat Trichet.

Seful BCE a indemnat totodata guvernele europene sa ia masuri clare, concrete de combatere a crizei din zona euro.

Trichet a participat sambata la summit-ul pregatitor al G20 de la Paris, la care au fost prezenti ministrii Finantelor si guvernatorii bancilor centrale ale celor mai mari 20 de economii ale lumii.

G20 a cerut liderilor europeni sa prezinte un plan complet si decisiv de solutionare a crizei datoriilor de stat pana la summit-ul UE din 22-23 octombrie. Summit-ul liderilor G20 va avea loc pe 3-4 noiembrie, la Cannes.

Trichet a declarat joi pentru Financial Times ca BCE a ajuns la limita posibilitatilor de sustinere a pietelor financiare, iar combaterea si rezolvarea crizei intra in totalitate in raspunderea guvernelor din zona euro.

In interviul de duminica, oficialul a aratat ca BCE a luat masuri exceptionale in ultimii patru ani, mai ales decizia de a oferi lichiditate nelimitata la dobanzi fixe, insa banca centrala a zonei euro nu a iesit din prerogativele prevazute de Tratatul de la Maastricht.

Citeste si

Imaginea dezolanta a bogatiei. Cine stinge lumina in cazinourile din Las Vegas FOTO