Alexis Tsipras merge la Sankt Petersburg, unde are loc Forumul economic international, impreuna cu ministrul economiei, Giorgos Stathakis, ministrul energiei, Panagiotis Lafazanis, viceministrul finantelor Nadia Valavani, viceministrul apararii Costas Isichos, de purtatorul de cuvant al guvernului, Gabriel Sakellaridis, precum si de o serie sefi de companii elene.  

Una dintre mizele majore este posibila participare a Greciei la proiectul gazoductului Turkish Stream al gigantului Gazprom, care provoaca iritare in UE si la Washington, SUA manifestanndu-si explicit dezaprobarea in legatura cu apropierea dintre Atena si Moscova pe aceasta tema.

Este a doua vizita efectuata de Alexis Tsipras in Rusia in mai putin de doua luni.   

Atena asteapta cu disperare 7,2 miliarde de euro de la creditorii sai, in schimbul unor reforme pe care nu doreste sa le duca pe toate la indeplinire din cauza costurilor sociale.

Grecia va trebui sa aleaga intre plata pensiilor si a salariilor bugetarilor si achitarea unei scadente de 1,5 miliarde euro catre FMI, la sfarsitul lunii, daca nu va obtine banii doriti. 

Intrarea in incapacitatea de plata ar putea antrena iesirea din zona euro si, in cel mai rau caz, si din UE.

Varoufakis nu crede in incheierea unui acord cu creditorii

Ministrul grec al finantelor nu crede in incheierea unui acord asupra datoriei cu ocazia reuniunii Eurogrupului, de joi, de la Luxemburg, scrie AFP, citata de Agerpres.

Intrebat la Paris despre posibilitatea unui acord, Yanis Varoufakis a raspuns: "Nu cred". "Acum, liderii politici sunt cei care trebuie sa ajunga la un acord".

"Acest guvern a fost ales pentru a apara poporul grec cu un program de reforme foarte ambitios", a explicat Varoufakis. 

"Sper ca institutiile vor lua in considerare acest program de reforme", a adaugat el. 

Premierul Tsipras, care afirmase cu o zi inainte ca poate sa mai faca "doua sau trei gesturi" in fata creditorilor, a avertizat: "Daca Europa insista asupra pensiilor, va trebui sa accepte pretul".

Un acord, la care s-ar putea ajunge la summit european extraordinar, posibil duminica la Bruxelles, ar trebui aprobat ulterior de parlamentele mai multor tari, printre care Germania, inainte de 30 iunie

Tsipras i-a telefonat miercuri seara presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pentru prima data dupa esecul ultimelor negocieri, a anuntat un oficial european.

"Tspiras i-a telefonat lui Juncker. Au vorbit cateva minute si au cazut de acord sa vorbeasca mai tarziu, nu a fost stabilita nicio data", a declarat sursa respectiva.