In urma unei proceduri de o rapiditate rara si a unor dezbateri foarte agitate, acest text pe cat de strict pe atat de controversat prezentat de Partidul pentru justitie si dezvoltare (AKP) a fost votat in noaptea de joi spre vineri de catre o majoritate de deputati, in numele protejarii sanatatii populatiei.

Conform acestei legi, vanzarea de alcool este interzisa in toate magazinele intre orele 22:00 si 06:00 dimineata, precum si in mod permanent in preajma institutilor scolare si a moscheilor. Mesaje amintind pericolele alcoolului sunt de acum obligatorii pentru toate bauturile de acest tip.

De asemenea, sponsorizarea unor evenimente sportive sau de alt fel de catre producatori de bauturi alcoolice este interzisa, ca si prezenta imaginilor ce incita la consumul de alcool in filmele de cinema, serialele de televiziune si videoclipuri.

Textul intareste in cele din urma masurile luate in cazul conducerii unui autoturism sub influenta alcoolului, prevazand o amenda de 700 de lire turcesti si o suspendare de sase luni a permisului de conducere al oricarui conducator auto care prezinta o rata a alcoolemiei mai mare de 0,05 la suta. Cei a caror alcoolemie trece de 0,1 la suta sunt pasibili de o pedeapsa de doi ani de inchisoare.

In cursul dezbaterilor parlamentare, opozitia laica a denuntat puternic o lege draconica care ii permite regimului sa reglementeze comportamentul privat al populatiei si care islamizeaza societatea turca.