Lansate în 2005, după decenii de tatonări, negocierile de aderare a Turciei la UE avansează lent, în principal din cauza opoziției Franței și Germaniei, țări care se tem de intrarea în Uniune a unei țări cu 73 de milioane de locuitori, în marea majoritate musulmani, scrie Agerpres.ro.

Campania de represiune lansată de Ankara după tentativa de lovitură de stat din iulie 2016 a înrăutățit relațiile dintre Bruxelles și Ankara.

În cadrul unei vizite la Londra, Binali Yildirim a declarat că Uniunea Europeană ar trebui să-și revizuiască planurile de extindere a blocului comunitar.

''După decizia Brexit, Uniunea Europeană este complet confuză. Ei trebuie să-și revizuiască viziunea pentru viitor, cât de departe vor să extindă blocul și ce loc va avea Turcia în acest sens. Noi suntem aici. Nu plecăm nicăieri'', a spus premierul turc.

Relațiile dintre Bruxelles și Ankara sunt la cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu și tot mai multe voci europene vorbesc despre oprirea negocierilor de aderare a Turciei la UE, deși nicio decizie oficială nu a fost luată în acest sens.

Primul politician european care a spus că este în favoarea opririi negocierilor pentru aderarea Turciei la Uniunea Europeană a fost Angela Merkel. ”Nu văd o aderare şi nu am crezut vreodată că va avea loc”, a spus ea, adăugând că este o chestiune doar de cine ”va închide uşa” prima - Turcia sau UE.

Reprezentanţii Comisiei Europene (CE) au susținut-o pe Merkel, precizând că acţiunile autorităţilor turce exclud posibilitatea aderării ţării la Uniunea Europeană.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude-Juncker, a declarat, în septembrie, în al trilea său discurs despre ”starea Uniunii” Europene, că Turcia se depărtează singură de UE şi nu va deveni o ţară membră a blocului european în ”viitorul previzibil”.

Juncker l-a criticat atât pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, cât şi Guvernul de la Ankara, cărora le-a reproşat că au arestat jurnalişti şi că i-au catalogat pe unii lideri europeni drept ”fascişti şi nazişti”. Această atitudine a Ankarei ”exclude aderarea la UE a Turciei în viitorul previzibil”, a anunţat preşedintele Comisiei.

”Turcia face paşi uriaşi pentru a se îndepărta de Europa şi asta face imposibilă o ascensiune a Turciei la Uniunea Europeană”, a declarat și purtătorul de cuvânt al preşedintelui Comisiei Europene.

Însă orice decizie cu privire la oprirea oficială a negocierilor de aderare, care sunt de mult timp blocate, va trebui să fie luată de cele 27 de ţări membre ale UE, și nu de Executivul european de la Bruxelles.