Majorarea nivelului rezervelor minime obligatorii, adică sumele de bani pe care băncile comerciale trebuie să îi depoziteze la banca centrală pentru depozitele în valută, este destinată sprijinirii stabilităţii financiare, va duce la creşterea rezervelor valutare ale Băncii centrale a Turciei.

Datele publicate săptămâna trecută arată că rezervele valutare nete ale Băncii centrale a Turciei au scăzut până la 24,9 miliarde dolari la data de 17 mai 2019, cel mai redus nivel înregistrat după luna octombrie a anului trecut, după ce instituţia a vândut dolari în încercarea de a susţine cursul de schimb al lirei înaintea alegerilor de luna viitoare.

Investitorii şi economiştii sunt nemulţumiţi de faptul că Banca centrală a Turciei nu a reuşit să ofere o explicaţie clară cu privire la evoluţiile recente ale rezervelor sale. În plus, analiştii subliniază că Banca Centrală nu are muniţia necesară pentru a apăra lira prin intervenţii pe piaţa valutară.

În replică, Banca centrală a Turciei a subliniat că rezervele sale nu sunt epuizate şi i-a sfătuit pe investitori să se concentreze mai degrabă pe rezervele sale brute de valută, care sunt mult mai mari decât rezervele nete, potrivit Agerpres.

La data de 17 mai 2019, rezervele valutare brute ale Băncii centrale a Turciei, care includ şi rezervele plasate de băncile comerciale la banca centrală, se situau la 71,7 miliarde dolari. În plus, instituţia păstrează aproximativ 12,5 miliarde dolari în lingouri de aur.