În luna septembrie, Guvernul Turciei a decis că vânzările de proprietăţi, contractele de închiriere şi de leasing toate trebuie să fie în lire turceşti, o decizie care în opinia preşedintelui Tayyip Erdogan urma să susţină moneda turcească.

Valuta era larg utilizată pentru contractele de închiriere a spaţiilor din centrele comerciale şi de asemenea în contractele de vânzare a proprietăţilor imobiliare.

După ce a atins un minim istoric de 7,24 lire pentru un dolar în luna august, moneda turcească a înregistrat o revenire în ultima perioadă. Cu toate acestea, moneda turcească s-a depreciat cu aproximativ 30% în raport cu dolar de la începutul anului iar economiştii rămân îngrijoraţi cu privire la impactul asupra economiei.

Potrivit noilor reguli publicate vineri în monitorul oficial, rezidenţii străini vor putea să încheie contracte imobiliare în valută. De asemenea, valuta va pute fi utilizată în contractele de închiriere pentru facilităţile de cazare turistică precum şi în magazinele din zonele duty-free.

Asociaţia hotelierilor din Turcia a făcut eforturi pentru ca sectorul să îşi păstreze capacitatea de a încheia contracte în valută şi a contactat Ministrul Turismului în legătură cu acest subiect, a declarat recent preşedintele Asociaţiei hotelierilor din Turcia, Timur Bayindir. Deocamdată nu este clar cât de multe din facilităţile sectorului hotelier au contracte încheiate în valută.

Luna trecută, Guvernul Turciei a anunţat şi alte excepţii de la interzicerea utilizării valutei în contractele de business, inclusiv în contractele de export, instrumentele pentru piaţa de capital şi contractele de angajare care implică străini.