Acordul a fost semnat de responsabilii fondurilor suverane din cele două ţări după o reuniune între preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi emirul qatarez Tamim bin Hamad al-Thani, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Fondul suveran turc deţinea până în prezent 90,6% din acţiunile Bursei din Istanbul (BIST-100).

Achiziţia efectuată de Qatar a stârnit imediat critici din partea unor economişti, care văd în acest acord începutul vânzării de bunuri ale statului turc pentru a acoperi nevoia urgentă de valută după trei luni de devalorizare continuă a lirei turceşti.

Citește și: Erdogan spune că Turcia va lua ceea ce îi revine din Marea Neagră, Marea Egee și Marea Mediterană: ”Cei care vor să ni se opună să fie pregătiţi să plătească preţul”

''Aceasta arată pragul la care am ajuns, atunci când se alătură nivelul redus al rezervelor Băncii Centrale şi incapacitatea plăţii datoriilor; este începutul unei vânzări graduale a bunurilor Republicii'' turce, a declarat economistul Veysel Ulusoy cotidianului de opoziţie Cumhuriyet.

Aceeaşi publicaţie estimează la circa 300 de milioane de dolari fluxul de investiţii qatareze în Turcia în baza a trei memorandumuri semnate joi la Ankara de Erdogan şi Al-Thani, care cuprind de asemenea vânzare acţiunilor unui centru comercial din Istanbul, a participaţiilor în portul Antalya şi mai multe acorduri de cooperare bilaterală între ministerele de finanţe din cele două ţări.

Turcia este cel mai important aliat diplomatic şi militar al Qatarului, emirat din Golf supus din 2017 unui embargou al vecinilor săi Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Bahrein în contextul unei confruntări geopolitice regionale.