Potrivit ministrului, autoritatile de la Kiev vor incerca sa restructureze pana in iunie o parte din datoria acumulata prin vanzarea de obligatiuni guvernamentale si titluri emise de companiile de stat, relateaza Bloomberg.

Operatiunea "va include, probabil, o combinatie intre extinderea maturitatilor, reducerea ratei cuponului si scaderea dobanzii. Procentajul pentru fiecare element in parte va fi discutat cu creditorii", a spus Jaresko vineri.

Oficialul ucrainian a indemnat Rusia sa participe la discutiile pentru renegocierea datoriilor. Rusia a achizitionat obligatiuni ucrainiene in valoare de 3 miliarde de dolari, care ajung la scadenta in acest an.

Vineri, Ucraina a primit 5 miliarde de dolari de la Fondul International Monetar, reprezentand prima transa dintr-un imprumut de 17,5 miliarde de dolari aprobat miercuri. Acordul, cu o durata de patru ani, va ajuta statul sa evite intrarea in incapacitate de plata, in contextul in care economia ucrainiana este grav afectata de conflictele armate cu rebelii pro-rusi.

Ajutorul face parte dintr-un program mai amplu de 40 de miliarde de dolari, care ar trebui sa includa sprijin din partea Statelor Unite si Uniunii Europene si economii de 15 miliarde de dolari care trebuie negociate cu detinatorii de obligatiuni ale statului ucrainean.

Economia Ucrainei va scadea in acest an cu 5,5%, dupa o contractie de 6,9% anul trecut, potrivit estimarilor oficiale.