Franta si Germania au avertizat autoritatile de la Moscova cu noi sanctiuni, dupa ce separatistii pro-rusi au preluat mai multe orase din afara regiunilor Donetk si Lugansk, inclusiv in apropierea Marii Azov. Astfel a fost deschis un nou front si un canal de aprovizionare a rebelilor, a declarat Anton Herascenko, consilier al ministrului ucrainean de Interne, Arsen Avakov. 

David Cameron: Rusia se expune unor "noi consecinte" daca nu inceteaza ingerintele in Ucraina 

Rusia trebuie sa retraga tancurile trimise in Ucraina, afirma premierul Marii Britanii, David Cameron, avertizand ca Moscova risca sa se confrunte cu "noi consecinte" daca nu va fi gasita o solutie politica la criza. 

"Pur si simplu, nu este suficient sa existe discutii la Minsk in timp ce tancurile ruse continua sa traverseze frontiera spre Ucraina. Aceste activitati trebuie sa inceteze imediat", a declarat Cameron, conform Reuters, transmite Mediafax.

"Indemnam Rusia sa adopte o alta cale si sa gaseasca o solutie politica la criza. In caz contrar, in mod sigur vor exista consecinte supimentare", a avertizat Cameron.

Rubla s-a depreciat cu 1,6%, la 36,73 unitati/dolar, cel mai redus nivel atins dupa 3 martie, cand Putin a inceput interventia in Crimeea.

Indicele Micex al bursei din Moscova este in declin cu 1,9%, pierzand cresterea inregistrata in aceasta saptamana, dupa ce presedintele Petro Porosenko a solicitat o sedinta de urgenta a Consiliului National de Securitate si Aparare din cauza extinderii ofensivei rebelilor. 

Ingrijorarea investitorilor a fost amplificata de afirmatia Statelor Unite ca Rusia ar coordona atacurile separatistilor. 

Indicele UX al bursei din Ucraina a scazut cu 5,8%, cel mai mult dupa data de 3 martie, iar obligatiunile cu maturitate in 2017 au coborat pentru a saptea zi, astfel ca randamentul acestora a crescut cu 0,94 puncte procentuale, la 11,87%, cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni. 

Zlotul polonez s-a depreciat cu 0,4% fata de euro, iar indicii bursieri din Cehia, Ungaria si Polonia au scazut cu cel putin 1,4%. In Romania, cursul anuntat de BNR a crescut joi putin peste 4,40 lei/euro, leul fiind in declin usor mai temperat comparativ cu alte monede mai importante din regiune, pe volume ridicate ale tranzactiilor in piata interbancara locala. 

Pretul gazelor a urcat cel mai mult dupa 25 iulie la bursa ICE Futures Europe din Londra. Contractele cu livrare peste o luna au crescut cu pana la 5,7%, la cel mai ridicat nivel din ultimele 10 saptamani. Rusia asigura circa 30% din necesarul de gaze al Europei, iar jumatate din acest volum tranziteaza Ucraina. Violentele din Ucraina s-au amplificat la o zi dupa ce presedintele rus Vladimir Putin a declarat ca discutiile avute la Minsk cu omologul sau Petro Porosenko reprezinta un pas catre o solutie politica a conflictului. Rusia nu recunoaste ca ar avea vreo implicare in conflictul din estul Ucrainei.

Ucraina denunta o "invazie directa" a trupelor ruse in estul tarii, a declarat ambasadorul Kievului, Igor Prokopciuk, dupa o reuniune a OSCE joi, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

"Situatia s-a agravat in mod semnificativ, am inregistrat o invazie directa a fortelor militare ruse in regiunile din estul Ucrainei", a afirmat acesta, citand "cucerirea de catre fortele ruse a orasului Novoazovsk si a mai multora apropiate"

Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa a organizat joi o reuniune consacrata "ultimelor evolutii din Ucraina", in conditiile in care au fost formulate tot mai multe acuzatii privind implicarea directa a soldatilor rusi in estul tarii vecine.

Presedintele ucrainean, Petro Porosenko, a declarat joi, intr-un mesaj televizat, ca si-a anulat vizita in Turcia din cauza "intruziunii trupelor ruse" in Ucraina, unde situatia se "deterioreaza rapid". El a adaugat ca a convocat o reuniune de urgenta a Consiliului National de Securitate si Aparare, pentru a elabora un plan de actiune. 

Consiliul de Securitate al ONU va organiza o reuniune de urgenta pe tema situatiei din Ucraina joi, la 19.00, ora Romaniei, in urma informatiilor potrivit carora trupe ruse au intrat pe teritoriul ucrainean.

Reuniunea a fost solicitata de Lituania, in timp ce Kievul a cerut statelor occidentale un ajutor militar "de anvergura" in contextul intrarii trupelor ruse in estul separatist, generand temeri privind un razboi deschis intre Rusia si Ucraina.

Moscova sustine ca nu exista militari rusi in estul Ucrainei 

Ministerul rus al Apararii a dat asigurari ca in estul Ucrainei nu sunt militari rusi, pe fondul acuzatiilor in acest sens lansate de Kiev, relateaza AFP.