Ucraina se confrunta in prezent cu dificultati mai mari decat se estima la startul acordului de imprumut in valoare de 17 miliarde de dolari cu Fondul, la inceputul lunii mai, a declarat seful misiunii FMI la Kiev, Nikolai Gueorguiev, la incheierea unei misiuni de evaluare a programului de imprumut.

Succesul programului depinde acum intr-o masura foarte mare de calmarea conflictului in urmatoarele luni, pe langa implementarea de catre Kiev a unor masuri de reforma necesare, dar nepopulare, a spus el.

Noile autoritati ucrainene isi respecta angajementele asumate in acordul de imprumut, astfel ca a doua transa, de 1,4 miliarde de dolari, a acordului ar putea fi pusa rapid la dispozitia guvernului.

"Conflictul pune o presiune tot mai mare asupra programului si o serie de elemente cheie ale cadrului macroeconomic au fost revizuite. Perspectivele economice s-au deteriorat semnificativ, iar PIB este estimat sa se contracte cu 6,5% in acest an, fata de 5%, cat se anticipa la aprobarea programului", a declarat Gueorguiev.

Economia Ucrainei a stagnat anul trecut, iar analistii se asteapta la o contractie puternica in acest an, in contextul conflictului cu separatistii prorusi din est, care paralizeaza regiuni importante ale tarii si alunga investitorii.

Acordul cu FMI a deblocat pentru Ucraina finantari de inca 15 miliarde de dolari de la donatori internationali, printre care Banca Mondiala, Statele Unite si Uniunea Europeana.

Kievul a primit la inceputul lunii mai o prima transa in valoare de 3,16 miliarde de dolari de la Fondul Monetar International, parte a programului in valoare de 17 miliarde de euro.

Situatia din estul Ucrainei s-a agravat joi, dupa ce un avion de tip Boeing 777 apartinand companiei Malaysia Airlines care asigura o legatura intre Amsterdam si Kuala Lumpur, la bordul caruia se aflau 283 de pasageri si 15 membri ai echipajului, s-a prabusit joi la Snejnoie, in regiunea Donetk, scena unor lupte intense intre trupe guvernamentale ucrainene si separatisti prorusi. Toate persoanele care se aflau la bord au murit. Autoritatile ucrainene si rebelii prorusi se acuza reciproc de doborarea aeronavei.