El a anuntat o decizie a unui congres, care a avut loc sambata, privind "cerearea recunoasterii rutenilor ca nationalitate separata si cererea ca rezultatele referendumului privind autonomia din 1991 sa fie implementate" prin dialog cu Kievul.

"Cel mai important scop al Consiliului de Coordonare este sa deschida si sa intensifice dialogul cu agentiile guvernamentale de la Kiev, cu scopul de a lua o decizie cu privire la o posibila recunoastere a rezultatelor referendumului organizat in Subcarpatia rutena in 1991, cand 80% din populatie a votat in favoarea acordarii regiunii statutului de autonomie", se arata in declaratia adoptata de congres.

Rutenii, 1,5 milioane de oameni potrivit Tass, sunt o etnie slava care traieste in Transcarpatia. Numele etniei provine din latinizarea cuvantului "rus", iar membrii ei mai sunt cunoscuti si sub numele de "micii rusi".

Rutenia Carpatica (Subcarpatia rutena) a fost recunoscuta ca obiect al legilor internationale prin Tratatul de la Saint-Germain-en-Laye in 1919. Dupa al Doilea Razboi Mondial, in 1945, a fost absorbita in Ucraina, la vremea respectiva parte a Uniunii Sovietice.