21 februarie

19.00 Parlamentul Ucrainei a aprobat, vineri, un proiect care abroga articolul din Codul Penal in baza caruia a fost condamnata Iulia Timosenko, informeaza AFP. Iulia Timosenko a fost condamnata in 2011 la sapte ani de inchisoare pentru abuz de putere, dupa ce, in calitatea de prim-ministru, a semnat acorduri in domeniul gazelor cu Rusia considerate dezavantajoase pentru statul ucrainean. Eliberarea Iuliei Timosenko a fost solicitata in repetate randuri de opozitie si de Uniunea Europeana.

17.22 Obligatiunile Ucrainei au inregistrat vineri cea mai mare crestere de la angajamentul de acum doua luni al Rusiei de a sustine financiar tara, in urma unui acord intre presedintele Viktor Ianukovici si reprezentantii opozitiei pentru organizarea de alegeri anticipate, transmite Bloomberg. Randamentul obligatiunilor cu maturitate in aprilie 2023 a scazut cu 0,77 puncte procentuale, cel mai mare declin dupa data de 17 decembrie, la 10,33%. Principalul indice al actiunilor ucrainene a crescut cu 2,6%, aducand avansul din ultimele doua zile la 6,5%.

16.00 Presedintele Viktor Ianukovici si reprezentantii opozitiei au semnat vineri, in prezenta mediatorilor europeni, un acord de iesire din criza din Ucraina, a constatat un jurnalist AFP. Acest acord prevede concesii majore fata de opozitie, inclusiv alegeri prezidentiale anticipate, formarea unui guvern de coalitie si o reforma constitutionala. Acordul a fost obtinut in urma unor violente care s-au soldat cu 80 de morti, incepand de marti, la Kiev.

13.10 Presedintele ucrainean Viktor Ianukovici a anuntat vineri un scrutin prezidential anticipat, transmite AFP.  Ianukovici accepta totodata o reforma constitutionala si formarea unui guvern de uniune nationala, potrivit unui comunicat emis de presedintie.

Presedintia ucraineana sustine ca a ajuns la un acord cu ministrii UE, in negocierile pe tema crizei din Ucraina, iar acesta va fi semnat vineri, relateaza Reuters, citat de BBC News Online.

Acordul incheiat vineri intre puterea ucraineana, opozitie, UE si Rusia, la incheierea unor negocieri maraton si a unei bai de sange la Kiev, se refera la convocarea alegerilor prezidentiale anticipate si la o reforma constitutionala, a anuntat televiziunea ucraineana, citata de AFP.

07:45 Dupa cea mai sangeroasa zi a protestelor de la Kiev, soldata cu cel putin 100 de morti, potrivit presei internationale - in timp ce autoritatile anunta un bilant oficial de 75 de decese - in Piata Independentei se mai aflaul, vineri dimineata cateva sute de persoane. La microfoanele amplasate in Piata se aud slujbe de pomenire pentru persoanele decedate, relateaza Mediafax.

Joi seara, premierul Poloniei anuntase ca presedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, ar accepta organizarea de alegeri prezidentiale si parlamentare anticipate in cursul anului 2014, precum si formarea unui guvern de uniune nationala in urmatoarele zece zile.

Ulterior, opozitia din Ucraina a sustinut ca nu exista niciun acord cu regimul Viktor Ianukovici. Violentele de la Kiev s-au soldat cu moartea a 75 de persoane incepand de marti, a anuntat joi Ministerul ucrainean al Sanatatii intr-un comunicat.

Liderii opozitiei ucrainene sustin ca, deocamdata, nu s-a ajuns la un acord cu regimul Viktor Ianukovici, in pofida anuntului privind alegerile anticipate, iar ministrii de Externe trimisi de UE au revenit la presedintia Ucrainei, informeaza AFP. "Deocamdata, nu s-a ajuns la niciun rezultat", a declarat unul dintre liderii opozitiei, Vitali Kliciko, dupa intrevederea cu ministrii de Externe din Franta, Germania si Polonia, aflati la Kiev.

Laurent Fabius (Franta), Frank-Walter Steinmeier (Germania) si Radoslaw Sikorski (Polonia) negociaza cu Administratia Viktor Ianukovici si cu liderii opozitiei un plan pentru depasirea crizei din Ucraina, dupa violente soldate cu aproximativ 100 de morti.

Cu putin timp in urma, premierul Poloniei anuntase ca presedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, ar accepta organizarea de alegeri prezidentiale si parlamentare anticipate in cursul anului 2014, precum si formarea unui guvern de uniune nationala in urmatoarele zece zile.

Principala revendicare a opozitiei ucrainene era organizarea de alegeri prezidentiale si parlamentare anticipate.

20 februarie, 21:20 Presedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a acceptat formarea unui guvern de uniune nationala in urmatoarele zece zile, anunta premierul Poloniei, Donald Tusk, citat de AFP. "S-a convenit cu presedintele Ianukovici ca alegerile parlamentare si prezidentiale anticipate sa aiba loc in 2014. De asemenea, s-a stabilit ca un guvern de uniune nationala sa fie format in urmatoarele zece zile", a precizat Tusk. Principala revendicare a opozitiei ucrainene era organizarea de alegeri prezidentiale si parlamentare anticipate.

21:00 Presedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, este de acord cu organizarea de alegeri anticipate in anul 2014, anunta Presedintia de la Kiev, citata de AFP.

20.47 Presedintele Viktor Ianukovici lucreaza in biroul sau din Kiev, iar fiii sai, Aleksandr si Viktor, impreuna cu familiile lor raman in Ucraina, a declarat serviciul de presa al presedintiei ucrainene pentru Interfax, relateaza postul Russia Today in pagina electronica. Comentariul presedintiei apare dupa ce pe Internet au inceput sa circule zvonuri potrivit carora "Ianukovici a fugit din tara". Potrivit postului rusesc, in Ucraina au inceput sa circule informatii potrivit carora Ianukovici a incercat sa obtina azil politic in Rusia. Un purtator de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a denuntat aceste informatii ca false si facand parte dintr-un "razboi al informatiilor".
 
20.00 Ministrii de Externe ai statelor membre UE au decis relaxarea regimului de acordare a vizelor pentru persoanele ranite in confruntarile din Ucraina si pentru disidentii ucraineni, informeaza AFP. "S-a decis relaxarea acordarii vizelor pentru persoanele ranite si pentru disidenti. Uniunea Europeana este pregatita sa furnizeze asistenta medicala si umanitara in Ucraina", a declarat ministrul italian de Externe, Emma Bonino, dupa reuniunea desfasurata la Bruxelles.

Bruxellesul retrage vizele si blocheaza averile "celor care sunt patati de sange", dar permite ranitilor si disiden

19.33 Ministrii de Externe ai statelor membre UE au ajuns la un acord pentru impunerea de sanctiuni membrilor regimului din Ucraina implicati in reprimarea manifestatiilor, printre masuri figurand neacordarea de vize de calatorie si blocarea averilor. "Am luat decizia, in stransa cooperare cu cei trei ministri care negociaza la Kiev, sa procedam foarte rapid, in urmatoarele ore, la retragerea vizelor si blocarea averilor celor care sunt patati de sange", a declarat Emma Bonino, ministrul italian de Externe.
 
18:50 Ministrii de Externe din Germania, Franta si Polonia negociaza cu Administratia Viktor Ianukovici si cu liderii opozitiei un plan pentru depasirea crizei din Ucraina, anunta surse diplomatice europene citate de AFP. Laurent Fabius (Franta), Frank-Walter Steinmeier (Germania) si Radoslaw Sikorski (Polonia) urmau sa revina la Bruxelles joi dupa-amiaza pentru a participa la o reuniune de urgenta pe tema situatiei din Ucraina. "Cei trei ministri vor ramane la Kiev pentru moment, in contact cu Inaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton", a precizat un diplomat european.
 
17.15.Saizeci si sapte de agenti de politie au fost capturati de manifestanti proeuropeni, la Kiev, anunta Ministerul ucrainean de Interne, avertizand ca ar putea decide o interventie in forta pentru eliberarea "ostaticilor", informeaza AFP. "In cursul atacurilor extremistilor, 67 de agenti ai Ministerului de Interne au fost capturati", precizeaza institutia.  "Fortele de ordine au dreptul sa utilizeze armele pentru eliberarea colegilor", avertizeaza Ministerul de Interne.

16.38 Premierul Victor Ponta a declarat ca Romania sustine in totalitate si va aplica toate deciziile UE si NATO privind Ucraina, inclusiv sanctiuni.  "Astazi, ministrul de Externe, domnul Corlatean, este la Bruxelles cu o pozitie foarte clara a Guvernului Romaniei, si anume Romania sustine in totalitate, si aplica, si este solidara cu toate deciziile care se iau la nivelul Uniunii Europene si la nivelul aliantei Nord-Atlantice. Deci, tot ceea ce se decide astazi la Burxelles, ca facem impreuna cu partenerul strategic SUA si cu UE facem. Daca e vorba de sanctiuni, daca e vorba de orice masura prin care sa se opreasca violentele, Romania este un partener fidel si foarte hotarat din acest punct de vedere, lucru pe care l-am spus tot timpul si lucru pe care si presedintele Basescu si eu, ca prim-ministru, si Parlamentul, daca va fi intrebat, vorbim cu o singura voce: suntem de acord toti cu acest lucru", a declarat premierul Victor Ponta, referindu-se la Ucraina.

16.30 Presedintele Vladimir Putin a decis trimiterea unui emisar special care sa participe la negocierile intre opozitia si regimul din Ucraina. Vladimir Lukin este consilierul prezidential rus pentru Drepturile omului.

16.15 Bilantul a fost furnizat de seful serviciului medical al protestatarilor proeuropeni. Nu a fost confirmat insa de surse oficiale. Pana acum, pentru violentele de joi exista un bilant confirmat de 21 de morti.  Potrivit AFP, bilantul total al violentelor izbuncite marti este de 53 de morti.

16.02 Treisprezece cadavre neidentificate zac de cateva ore in Piata Independentei din Kiev, informeaza site-ul agentiei Interfax-Ukraine. Cadavrele sunt intr-o statie de troleibuz din zona Pietei Independentei din Kiev.  Potrivit unui reporter al Interfax-Ukraine, este posibil ca persoanele sa fi fost impuscate de pe o cladire a sindicatelor, situata in apropiere.

14.01 Ministerul de Interne i-a indemnat joi pe locuitorii Kievului sa nu iasa din casa si sa nu mearga in centrul orasului, unde au loc tiruri sustinute cu gloante reale. 

"In acest moment, este mai bine sa fie limitate deplasarile cu masina particulara si sa nu se iasa pe strada. Sunt oameni cu intentii agresive pe strazile din Kiev", a anuntat ministerul intr-un comunicat, potrivit Mediafax.

14.00 Primarul Kievului anunta ca demisioneaza din partid, in urma "baii de sange", transmite AFP.

12:21 Focuri de arma cu munitie de razboi se desfasoara joi in centrul Kievului, sustine un fotoreporter al AFP.  Anterior, un fotoreporter al agentiei anuntase ca nu se stie daca sunt folosite gloante de cauciuc sau munitie de razboi.

Zgomote puternice, provenind probabil de la lucrarile de construire a baricadelor, si strigate se aud permanent in piata. Potrivit aceleiasi, surse, exista informatii cu privire la noi ciocniri in pofida armistitiului. Protestatarii si politia din centrul Kievului arunca unii in altii cu fumigene si grenade asurzitoare.

12.17 Sediul Guvernului ucrainean a fost evacuat, a anuntat un oficial prezent la fata locului, relateaza AFP.  "In aceasta dimineata toti angajatii au parasit cladirea. Am primit un ordin oficial in acest sens", a declarat acest oficial fara alte precizari.

10.26 Parlamentul din Kiev, evacuat de urgenta. "A fost declarata evacuare de urgenta", le-a spus parlamentarul Volodimir Litvin jurnalistilor, in timp ce parasea cladirea, joi dimineata, relateaza Interfax Ucraina, in pagina electronica.

Agentia rusa Itar-Tass sustine ca protestatarii din Kiev par sa se indrepte spre cladirea Parlamentului, in timp ce fortele de securitate s-au retras in Parcul Marrinski. Potrivit politiei, protestatarii ar fi inarmati. Potrivit agentiei ruse Interfax, cateva sute de sustinatori ai Guvernului s-au adunat in apropierea cladirii Parlamentului pentru a "apara Constitutia".

19 februarie

Presedintele Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso a discutat miercuri la telefon cu presedintele ucrainean Viktor Ianukovici, caruia i-a cerut "incetarea imediata a violentei", relateaza AFP, citata de Mediafax.

Barroso i-a amintit interlocutorului sau "responsabilitatea specifica ce revine Guvernului ucrainean in vederea evitarii violenetei si asigurarea respectarii drepturilor omului si libertatilor fundamentale", dupa o zi de la confruntarile intre fortele de ordine si manifestanti, la Kiev, soldate cu zeci de morti.

Presedintele CE a avertizat, de asemenea, ca UE "va reactiona ferm fata de deteriorarea situatiei", in contextul in care ministrii de Externe UE se intalnesc joi "pentru a discuta despre masuri tintite impotriva celor responsabili de violente", porivit unui comunicat CE.

Dupa luni de amanari, europenii au ridicat tonul, miercuri, la adresa regimului ucrainean si au amenintat cu sanctiuni care ar urma sa-l ocoleasca, pentru moment, pe Ianukovici, cu scopul de a nu rupe puntile de legatura cu Kievul.

Viktor Ianukovici l-a demis pe seful Statului Major, dupa sporirea atributiilor armatei

Presedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, l-a demis, miercuri seara, pe seful Statului Major al armatei, dupa ce Ministerul Apararii a anuntat extinderea atributiilor militarilor in operatiunile contra "extremismului".

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul Presedintiei, seful Statului Major, Volodimir Zamana, a fost demis, fiind inlocuit cu Iuri Iliin.

Cu putin timp inainte, Ministerul Apararii anuntase ca armata ucraineana poate utiliza armele si poate impune interdictii de circulatie, in cadrul masurilor antiteroriste adoptate pentru neutralizarea "extremistilor". "Militarii au dreptul sa utilizeze arme in cadrul operatiunilor antiteroriste", preciza Ministerul Apararii, citat de AFP. "Militarii au dreptul de a limita si a interzice circulatia vehiculelor si a pietonilor", a adaugat institutia.

Serviciul ucrainean de securitate (SBU) a anuntat miercuri lansarea unor "operatiuni antiteroriste" dupa violentele soldate cu cel putin 26 de morti.
 

Basescu: Romania este pregatita sa preia 3.500 de refugiati din Ucraina

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca, in caz de nevoie, Romania poate prelua, pentru inceput, 3.500 de refugiati din Ucraina in spatii de cazare.

"In ceea ce priveste Ucraina, am avut o discutie despre cazare pentru refugiati cu factorii de executie, structuri de informatii care vegheaza la siguranta frontierei, si MAE", a spus Basescu.

Potrivit acestuia, aprecierea generala este ca Romania trebuie sa arate deplina stabilitate.

"Romania e pregatita daca va fi un flux de imigranti sa-i preia, sigur, in faza initiala circa 3.500", a spus presedintele.

Basescu: Nu cred ca este momentul aplicarii unor sanctiuni economice impotriva Ucrainei

Presedintele a mai declarat ca Romania va fi de acord, joi, la Consiliului Afaceri Externe, cu aplicarea de sanctiuni individuale pentru cei responsabili de aplicarea excesiva a fortei la Kiev, dar a subliniat ca nu este momentul unor sanctiuni economice impotriva Ucrainei.

"S-a trecut un prag si nu se poate merge mai departe (...) Fortele de ordine au fost provocate, dar raspunsul a fost disproportionat. Cei 25 de morti sunt exemplificarea faptului ca ambele parti au depasit niste limite, iar principala responsabilitate revine statului, care a raspuns cu o forta disproportionata provocarilor", a precizat Traian Basescu.

Seful statului a spus ca, joi, la reuniunea extraordinara a Consiliului Afaceri Externe, "Romania va fi de acord cu aplicarea de sanctiuni individuale pentru cei responsabili de aplicarea excesiva a fortei".

Pe de alta parte, Basescu a subliniat ca nu crede ca este "momentul aplicarii unor sanctiuni economice impotriva Ucrainei care, oricum, se afla intr-o situatie economica dificila".

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, participa, joi, la Bruxelles, la reuniunea extraordinara a ministrilor afacerilor externe din statele membre ale UE privind situatia din Ucraina. Reuniunea ministeriala va prilejui o dezbatere ampla privind cele mai recente evolutii si abordarea de catre UE a situatiei de la Kiev.

BEI suspenda finantarile pentru Ucraina

Banca Europeana pentru Investitii (BEI) a suspendat finantarea unor noi proiecte in Ucraina, dupa ce minim 26 de persoane si-au pierdut viata in cele mai grave conflicte violente de natura politica izbucnite de la castigarea independentei de catre fosta republica sovietica, relateaza Bloomberg.

Decizia nu are un efect imediat asupra proiectelor actuale ale BEI in Ucraina, intre care finantarea extinderii unei linii de metrou in Dnipropetrovsk si modernizarea sistemului de control al traficului aerian.

Un alt proiect este o linie de credit de 220 de milioane de euro acordata de BEI pentru finantarea activitatilor firmelor mici si mijlocii.

"Aceasta este situatia actuala. In prezent nu acordam finantare pentru noi proiecte pentru ca trebuie sa stim in ce mediu politic ne vom afla in viitor. Deocamdata am oprit activitatile, este necesar sa vedem care va fi situatia economica si cea politica", a declarat la Bruxelles presedintele BEI, Werner Hoyer.

In perioada 2007-2013, BEI a semnat cu Ucraina constracte de finantare in valoare de 2,149 miliarde de euro.

Uniunea Europeana, de care apartine BEI, a anuntat ca va impune sanctiuni impotriva oficialilor care au ordonat folosirea fortei impotriva protestatarilor.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), cel mai mare investitor financiar din Ucraina, a anuntat deja ca a restrans relatiile cu autoritatile de la Kiev, dar ca nu a suspendat operatiunile.

Investitiile nete ale BERD in Ucraina au atins 8,7 miliarde de euro la sfarsitul anului trecut, proiectele fiind concentrate pe crearea unui sistem bancar deschis si stabil, modernizarea infrastructurii si promovarea utilizarii eficiente si sustenabile a energiei.

"Nu am suspendat operatiunile, dar de trei saptamani ne concentram mai mult pe sectorul privat", a declarat un purtator de cuvant al BERD.

Seful BEI a precizat ca va astepta un raspuns oficial de la o reuniune extraordinara a ministrilor de Externe din UE, programata joi, inainte de a decide noi masuri.

Economia ucraineana, dominata de industria otelului si exporturile de cereale, a fost ferita deocamdata de impactul tulburarilor politice datorita imprumutului de 15 miliarde de dolari din partea Rusiei, dar perspectivele raman dificile. Analistii estimeaza ca economia Ucrainei s-a contractat cu 0,5% in 2013.

Cel putin 26 de morti si sute de raniti la Kiev

Cel putin 26 de oameni si-au pierdut viata si cateva sute au fost raniti in ciocnirile dintre politie si opozantii guvernului de la Kiev, in cel mai sangeros episod al protestelor din ultimele trei luni.

Regimul presedintelui Ianokovici a interzis marti protestele si s-a angajat sa recurga la toate mijloacele necesare pentru restaurarea ordinii.

Ministrii de Externe din Franta, Germania si Polonia se vor deplasa joi dimineata la Kiev, chiar inaintea reuniunii sefilor diplomatiilor din statele membre UE, care va avea loc la Bruxelles.

Casa Alba a denuntat miercuri violentele "intru totul scandaloase" care au avut loc la Kiev si a reiterat un apel adresat presedintelui ucrainean Viktor Ianukovici sa calmeze situatia, lasand sa planeze, totodata, amenintarea sanctiunilor.

50 de persoane au fost date disparute in urma violentelor din Kiev

Miscarea EuroMaidan SOS a publicat o lista cu 50 de persoane care au disparut incepand de marti si nu au fost gasite pana miercuri la ora 22.00 (22.00, ora Romaniei), potrivit UNIAN.

EuroMaidan SOS a publicat pe pagina sa de Facebook o lista cu 50 de persoane cu care rude si apropiati ale acestora nu au mai reusit sa ia legatura incepand de marti si pana miercuri seara, ora 22.00 (22.00, ora Romaniei).

Ianukovici anunta un "armistitiu" cu opozitia, in contextul vizitei a trei diplomati europeni

Presedintele ucrainean Viktor Ianukovici a anuntat miercuri seara un "armistitiu" si reluarea negocierilor cu opozitia, a doua zi de la o interventie a politiei, soldata cu cel putin 26 de morti la Kiev, si inainte de sosirea a trei diplomati europeni in capitala Ucrainei, relateaza AFP.

Sefii diplomatiilor franceze, germane si polone, dar si un oficial de rang inalt rus vor fi prezenti joi seara in capitala Ucrainei. In acest context, presedintele Ianukovici a anuntat un "armistitiu si reluarea negocierilor pentru a opri baia de sange", dupa o reuniune cu trei lideri din cadrul opozitiei.

Intr-un discurs adresat natiunii in cursul noptii de marti spre miercuri, atunci cand politistii lansau un asalt in centrul Kievului, presedintele s-a aratat mult mai dur fata de opozitie, pe care a acuzat-o ca indeamna la "lupta armata" pentru a prelua puterea si a amenintat ca vor fi deschise anchete penale.

La randul sau, Rusia a denuntat o "tentativa de lovitura de stat".

Insa presedintele american Barack Obama a avertizat miercuri ca vor exista "consecinte" si a subliniat ca puterea de la Kiev ar trebui sa le garanteze "manifestantilor pasnici" dreptul de a se exprima "fara teama de represiune".

NATO avertizeaza ca incheie cooperarea cu Ucraina daca armata va interveni contra manifestantilor. SUA interzice vizele pentru 20 de oficiali ucrainieni

NATO a avertizat Ucraina ca isi va revizui cooperarea cu aceasta tara daca armata va interveni impotriva manifestantilor opozitiei, scrie AFP.

Presedintele Viktor Ianukovici l-a demis miercuri pe seful Statului Major, care a declarat ca "nimeni nu are dreptul sa utilizeze fortele armate pentru a limita drepturile cetatenilor". El a facut aceasta declaratie dupa ce Ministerul ucrainean al Apararii a precizat ca "militarii au dreptul sa utilizeze arme in cadrul operatiunilor antiteroriste".

Relatiile dintre NATO si Ucraina au fost lansate oficial in 1991, cand Ucraina a devenit membra a Consiliului de Cooperare Nord-Atlantic, transformat in 1997 in Consiliul Parteneriatului Euro-Atlantic.

In 1994, Ucraina a fost prima tara din Comunitatea Statelor Independente care a aderat la Parteneriatul pentru Pace, creat in special pentru Rusia si fostele republici sovietice. In anii '90, Ucraina si-a adus sprijinul la operatiunile de mentinere a pacii conduse de NATO in Balcani.

O Carta pentru un Parteneriat Distinct a fost semnata in 1997 intre NATO si Ucraina.

In aprilie 2008, la summitul de la Bucuresti, liderii unor tari aliate au convenit ca Ucraina sa aiba vocatia de a deveni membra a NATO. Insa, in 2010, presedintele Viktor Ianukovici a anuntat ca Ucraina nu mai are ca obiectiv aderarea la NATO, insa isi doreste sa mentina nivelul existent de cooperare cu Alianta.

In 2012, presedintele Ianukovici a participat la summitul NATO de la Chicago.

Totodata, Statele Unite au interzis vizele pentru aproximativ 20 de oficiali de rang inalt ucraineni, pe care ii acuza ca ar fi responsabili de represiunea sangeroasa a manifestatiei care a avut loc marti la Kiev, a anuntat miercuri un diplomat american, citat de AFP. Statele Unite ii "considera responsabili (...) de (comiterere) de abuzuri in materie de drepturile omului in represiunile politice din Ucraina", a adaugat oficialul american, care a sugerat ca ar fi vorba despre oficiali din politie.

In ianuarie, Washigtonul a anulat vizele acordate unor lideri ucraineni, din cauza tulburarilor politice din tara.