Polonia poate livra 1,5 miliarde metri cubi de gaze pe an catre Ucraina, iar Ungaria poate exporta 3,5 miliarde metri cubi. Romania ar dispune de o capacitate de 1,8 miliarde metri cubi catre Ucraina, insa nu s-a ajuns la un acord ferm in acest sens, noteaza Reuters, preluata de Mediafax.
 
Asigurarea unei surse de aprovionare cu gaze naturale la un pret rezonabil a devenit o urgenta pentru noul guvern de la Kiev, dupa ce Rusia, care a anexat in luna martie Peninsula Crimeea, a renuntat la tarifele de discount practicate in cazul exporturilor catre Ucraina si a crescut recent cu aproximativ 80%, prin doua majorari succesive, pretul perceput acestei tari.
 
Iateniuk a declarat sambata ca una dintre posibilitatile discutate ar fi functionarea in regim invers a gazoductelor care fac legatura cu statele UE vecine Ucrainei. In mod normal, aceste conducte asigura tranzitul gazului rusesc importat de Europa prin Ucraina.

"Purtam discutii in regim de urgenta cu partenerii nostri europeni. Una dintre modalitatile de a rezolva problema este functionarea in regim invers a conductelor de legatura cu statele UE", a afirmat premierul ucrainean, precizand ca principalii candidati pentru importul de gaze sunt Slovacia, Ungaria si Polonia.
 
Importurile din Rusia acopera aproximativ jumatate din necesarul de gaze naturale al Ucrainei. Cele doua tari sunt in conflict dupa ce fostul presedinte pro-rus Viktor Ianukovici a fost destituit, in februarie, printr-o revolta violenta a protestatarilor care doresc apropierea de Uniunea Europeana. Rusia a reactionat prin ocuparea si anexarea Peninsulei
Crimeea, regiune cu o populatie majoritar rusa, care totodata gazduieste, in Portul Sevastopol, cartierul general al flotei ruse din Marea Neagra. Tensiunile au generat cea mai grava criza de la Razboiul Rece intre Rusia si Vest.
 
Iateniuk sustine ca functionarea in regim invers, de la vest spre est, a conductelor de tranzit catre statele UE este posibila din punct de vedere tehnic.
 
"La nivel tehnic, functionarea in regim invers nu ridica nicio problema si speram ca partenerii nostri europeni vor lua decizia corecta. Daca vor opta pentru inversarea fluxului de gaze prin conducte, atunci vom plati un pret cu 150 de dolari (pe mia de metri cubi - n.r.) mai redus fata de gazul rusesc", a afirmat oficialul ucrainean.
 
Rusia a majorat la 485 de dolari mia de metri cubi pretul gazului pentru Ucraina, nivel apropiat de tarifele percepute de Gazprom altor state din Europa Centrala. Discountul practicat pana in luna martie de Rusia a facut parte dintr-un pachet de sprijin economic promis fostului presedinte Ianukovici pentru a mentine Ucraina in sfera de influenta a Moscovei.
Ucraina va incheia in curand un acord de finantare externa cu Fondul Monetar International, insa are datorii uriase, iar economia este in pragul colapsului.
 
La Washington, Casa Alba a anuntat ca vicepresedintele american Joe Biden a discutat vineri prin telefon cu Iateniuk. Biden "a subliniat importanta imbunatatirii securitatii energetice a Ucrainei si s-a angajat sa colaboreze strans cu Ucraina si alte tari din Europa pentru a se asigura ca nicio tara nu va utiliza energia ca arma politica", potrivit unui comunicat al Casei Albe.
 
Gazul rusesc acopera aproximativ o treime din necesarul Uniunii Europene. Aproximativ 40% din gazul natural exportat de Rusia catre Europa tranziteaza Ucraina, restul fiind livrat in Germania, prin gazoductul Nord Stream din Marea Baltica si prin gazoductul Yamal care tranziteaza Belarusul si Polonia. Polonia a inaugurat marti conexiunea de tranzit al gazelor pe directia vest-est.
 
Analistul Valeri Nesterov de la banca rusa Sberbank CIB, citat de Reuters, estimeaza ca livrarile de gaze naturale in regim invers nu vor putea depasi 5 miliarde metri cubi in acest an, reprezentand aproximativ 8% din necesarul Ucrainei.