Fosta republica sovietica negociaza cu Statele Unite si Uniunea Europeana suplimentarea asistentei financiare, a declarat Valeri Ciali, director adjunct al administratiei presedintelui Petro Porosenko, citat de Bloomberg. 

Premierul Arseni Iateniuk a declarat saptamana trecuta ca Ucraina are nevoie de o conferinta internationala a donatorilor pentru a preveni default-ul si a supravietui intr-o perioada dificila. 

"In lipsa unor resurse suplimentare este aproape imposibil sa acoperim deficitele financiare. Discutiile se refera la suma necesara Ucrainei pentru a face reformele si a evita default-ul, precum si a programarii acestui sprijin. Nu va pot spune suma exacta, hai sa zicem 10 miliarde de dolari. In caz contrar, va fi extrem de dificil sa rezolvam problema", a spus Ciali. 

Guvernul ucrainean se confrunta cu cea mai grava recesiune dupa 2009 si cu deprecierea cu 48% a grivnei in acest an, programul international de asistenta financiara, in valoare de 17 miliarde de dolari, dovedindu-se insuficient. 

Pretul obligatiunilor ucrainene a scazut in urma comentariilor lui Ciali.

Randamentul titlurilor cu scadenta in 2017 a urcat cu 1,06 puncte procentuale, la un nivel record de 30,57%. Grivna este in stagnare la 15,754 unitati pentru un dolar. 

Ucraina incearca sa obtina o noua transa din programul de finantare condus de FMI, intentionand sa aprobe pe 26 decembrie bugetul pentru 2015. 

O delegatie a FMI va reveni in Ucraina la inceputul anului viitor, a declarat sambata directorul general adjunct al institutiei, David Lipton.