Bancile nationale ar trebui sa informeze BCE ca exista o propunere de fuziune sau achizitie in sectorul bancar cu cel putin 10 zile inainte de termenul finalizarii tranzactiei, potrivit proiectului legislativ obtinut de Bloomberg, scrie Mediafax.

BCE va decide apoi daca se va opune tranzactiei, se spune in documentul elaborat de Cipru, care detine presedintia Uniunii Europene.

De asemenea, BCE ar crea o noua comisie care sa evalueze deciziile luate din pozitia de supraveghetor bancar unic.

Proiectul uniunii bancare europene vizeaza transformarea BCE in institutia suprema de supraveghere a bancilor din UE. Statele din afara zonei euro nu sunt obligate sa se integreze in noul sistem, insa pot solicita in mod voluntar aderarea.

Liderii UE au convenit la summit-urile din iunie si octombrie sa implementeze proiectul, care are ca scop ruperea spiralei negative dintre datoriile statelor cu probleme si institutiile financiare.

Europa incearca sa ajunga pana la 1 ianuarie la o intelegere pentru cadrul politic in care se va desfasura tranzitia catre uniunea bancara. Daca institutia unica de supraveghere va fi infiintata anul viitor, conform planului, atunci fondul de urgenta al zonei euro va putea oferi ajutoare financiare catre banci in mod direct. In prezent, orice recapitalizare a bancilor prin fondul european de stabilitate trebuie intermediata de guvernul national al tarii gazda, asa cum este cazul Spaniei.

Pe langa dreptul de veto, BCE va castiga prerogativa de a dispune bancilor, in mod individual, daca trebuie sa acumuleze capital suplimentar, sa-si reduca gradul de risc sau sa prezinte informatii suplimentare privind lichiditatea activelor.

Contactat de Bloomberg, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene Stefaan de Rynck a refuzat sa comenteze informatiile din document. Purtatorul de cuvant al presedintiei cipriote a UE, Nikos Christodoulides, nu a putut fi contactat.

Vicepresedintele BCE Vitor Constancio a declarat saptamana trecuta ca un supraveghetor bancar unic subordonat Bancii ar trebui sa acopere toate bancile din zona euro, in timp ce ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schaeuble, insista ca supravegherea de la centru trebuie limitata la bancile mari, de importanta sistemica.

Luxemburgul, Finlanda si Olanda au cerut de asemenea modificari la proiectul UE in privinta prerogativelor acordate BCE.