"Punerile sub acuzare anunţate contra celor 16 deţinuţi, printre care Osman Kavala, ridică semne de întrebare în ce priveşte adeziunea justiţiei turce la normele internaţionale şi europene", a declarat purtătoarea de cuvânt a şefei diplomaţiei europene Federica Mogherini, scrie Agerpres.

"Utilizarea manifestaţiilor din parcul Gezi, din 2013, pentru a reclama pedepse cu închisoarea pe viaţă este lipsită de credibilitate, creează o atmosferă de teamă şi descurajează ţinerea de adunări paşnice", a acuzat ea.

Un procuror turc a cerut miercuri condamnări la închisoare pe viaţă pentru omul de afaceri Osman Kavala, figură de frunte a societăţii civile, acuzându-l de "tentativă de răsturnare a guvernului" ca urmare a sprijinului acordat manifestaţiilor anti-Erdogan.

Deţinut de peste un an în penitenciarul Silivri, în apropiere de Istanbul, Osman Kavala este acuzat de preşedintele Recep Tayyip Erdogan că a finanţat manifestaţiile antiguvernamentale din primăvara lui 2013, numite "Mişcarea din parcul Gezi".

"Întârzierile sistematice, detenţiile fără probe suficiente şi urmărirea penală a persoanelor care îşi exercită dreptul fundamental la libertatea de exprimare şi de întrunire ridică serioase îndoieli în ce priveşte respectarea principiului prezumţiei de nevinovăţie şi a dreptului la un proces echitabil în procesul judiciar din Turcia", a subliniat purtătoarea de cuvânt a Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate.

"În plus, condamnările pronunţate la 18 februarie împotriva unor angajaţi - ziarişti şi manageri - ai ziarului Cumhuriyet încalcă principiile libertăţii de exprimare şi libertăţii presei, piatra de temelie a oricărei societăţi democratice", a adăugat ea.

"Detenţia unor jurnalişti, parlamentari, apărători ai drepturilor omului şi cadre universitare, frecvent fără punere sub acuzare, pentru a-şi fi exercitat dreptul personal şi profesional la libertatea de exprimare nu este în conformitate cu obligaţiile Turciei", a mai spus purtătoarea de cuvânt.

Turcia este semnatară a Convenţiei Europene a Drepturilor Omului şi membră a Consiliului Europei, notează AFP.