"CE va stabili rapid propunerile legislative necesare in toate domeniile identificate de catre Consiliul" statelor, potrivit Comisiei.

Ambasadorii celor 28 de state membre UE, care s-au intalnit prima data joi pentru a examina propuneri de sanctiuni, s-au reunit din nou vineri dimineata. O noua reuniune este programata pentru marti. Insa, potrivit unei surse europene, ambasadorii se vor reintalni inca de luni. 

Intrebata despre o eventuala convocare a unui summit la nivel de sefi de stat si de guverne in care sa se decida impunerea unor sanctiuni economice de anvergura, Maja Kocijancic, purtatoare de cuvant a CE, a subliniat ca este necesara o decizie a statelor membre "la nivel politic". 

Ea a precizat ca ele decid procedura si daca aceasta necesita sau nu o reuniune "fizica" a liderilor.  O intalnire a ministrilor de Externe ori o procedura scrisa intre cele 28 de capitale ar putea sa fie suficienta. 

In contextul in care europenii au pozitii divergente, de mai multe luni, cu privire la oportunitatea de a se trece la o noua faza cu masuri care sa vizeze sectoare intregi ale economiei rusesti, doborarea zborului MH17, pe 17 iulie, in estul Ucrainei, atribuita unui tir de racheta efectuat de catre separatisti prorusi, i-a determinat sa-si inaspreasca pozitia. 

Intr-un document de lucru, Comisia a propus patru sectoare in care ar putea sa fie impuse sanctiuni, si anume accesul pe pietele financiare, aparare, "tehnologii sensibile" mai ales in sectorul energetic si bunuri cu "dubla folosinta" civila si militara.

Propunerile retinute "vizeaza toate aspectele pachetului", a declarat o sursa europeana. 

Principala masura ar consta in intreruperea finantarilor acordate bancilor publice rusesti. Niciun cetatean european nu va putea sa investeasca in titluri emise in contul datoriei si in actiuni emise de catre institutiile financiare detinute in proportie de peste 50% de catre stat. 

Bruxelles-ul sugereaza de asemenea impiedicarea bancilor rusesti de a emite noi produse pe pietele financiare europene, cu scopul de a impiedica obtinerea de fonduri de la non-europeni, in principal via City de la Londra. 

UE urmeaza sa publice vineri dupa-amiaza o noua lista cu persoane si entitati vizate de blocarea averilor/activelor si intedictia de a calatori in UE.

Finalizata joi de catre ambasadorii Celor 28, pe aceasta se afla numele a 15 rusi si ucraineni prorusi si a 18 entitati, potrivit unei surse europene. Acestea se adauga celor 72 de persoane si doua entitati vizate deja de sanctiuni tintite.