"Rusia are tot interesul ca Ucraina sa nu se prabuseasca pe plan economic si politic", a declarat seful diplomatiei germane Frank-Walter Steinmeier intr-o reuniune informala cu omologii sai din cadrul UE, la Atena, scrie Mediafax.

"Rusia joaca un rol important deoarece stabilizarea economica a Ucrainei depinde in parte de preturile energiei furnizate" de catre Moscova, a subliniat Steinmeieir. "De aceea este necesar sa dialogam cu Rusia, chiar daca avem divergente", a adaugat ministrul german, ale carui ingrijorari erau impartasite de mai multi dintre omologii sai reuniti in capitala greaca.
 
Rusia a crescut saptamana aceasta pretul pentru 1.000 de metri cubi de gaze naturale livrate fostei republici sovietice de la 268 la 485 de dolari, unul dintre cele mai mari preturi din Europa. Premierul interimar ucrainean Arseni Iateniuk a denuntat o decizie "politica", "vizand sa submineze fundamentele economice si sociale ale tarii".
 
Presedintele companiei ruse Gazprom Alseksei Miller a sporit sambata presiunea, afirmand ca Ucraina ar trebui sa ramburseze 11,4 miliarde de dolari, echivalentul reducerii la pretul gazului livrat in ultimii patru ani, in schimbul mentinerii Flotei ruse la Sevastopol, in Crimeea.
 
La finalul reuniunii informale de la Atena, sefa diplomatiei europene Catherine Ashton a indemnat din nou Moscova "sa se angajeze intr-o dezescaladare" cu Ucraina si a reafirmat ca UE este pregatita sa impuna "noi sanctiuni", de ordin economic, in cazul in care criza se agraveaza. "Suntem uniti pentru a infrunta amenintarile adresate Ucrainei", a subliniat Lady Ashton.
 
Kievul refuza cresterea preturilor, impusa de Moscova
 
Ucraina "nu accepta" noul pret la gaze naturale pe care vrea sa i-l impuna Rusia, de aproape 500 de dolari 1.000 metri cubi, a declarat sambata premierul ucrainean Arseni Iateniuk, relateaza AFP.
 
Denuntand o "agresiune gazifera si economica", dupa ce Moscova a anuntat o crestere cu 80% a pretului livrarilor la gaze pentru Ucraina, Iateniuk a dat asigurari, intr-o sedinta de Guvern, ca "presiunea politica (este) inacceptabila, iar noi nu vom accepta pretul de 500 de dolari".

"Rusia a esuat sa cucereasca Ucraina prin agresiune armata. Ea lanseaza acum planul de a cuceri Ucraina prin agresiune gazifera si economica", a adaugat premierul, indemnand Guvernul sa fie pregatit "ca Rusia sa restranga sau sa opreasca livrarile de gaze" naturale catre Ucraina.
 
Ministrul ucrainean pentru Energie Iuri Prodan a declarat ca, in lipsa unui acord asupra pretului gazelor, Kievul va sesiza Curtea de Arbitraj, asa cum prevede contractul de livrare a gazelor rusesti. "Vom incerca sa ajungem la un acord. Daca nu vom ajunge, vom sesiza Curtea de Arbitraj", a anuntat el.
 
Moscova a anulat saptamana aceasta doua reduceri acordate Ucrainei pentru livrari de gaze naturale, de care Kievul este foarte dependent. In 72 de ore, pretul a crescut de la 268 la 485 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, unul dintre cele mai mari preturi din Europa.
 
Cei doi vecini fosti sovietici sunt afectati de o criza, dupa indepartarea de la putere a regimului prorus al lui Viktor Ianukovici, in urma unor manifestatii proeuropene, la sfarsitul lui februarie.
 
Rusii cer ucrainenilor 11,4 mld. dolari pentru reducerile la gaze din ultimii ani
 
Presedintele companiei ruse Gazprom Aleksei Miller a declarat sambata ca Ucraina are de rambursat suma de 11,4 miliarde de dolari, echivalentul reducerii de pret la gazele naturale livrate in ultimii patru ani, relateaza AFP.
 
Aceasta reducere era prevazuta prin Acordul de la Harkov semnat in aprilie 2010, care prelungea pana in 2017 utilizarea de catre Flota rusa a Marii Negre a bazei de la Sevatopol, in Crimeea.
 
Avand in vedere ca acest acord a fost anulat saptamana aceasta, Ucraina trebuie sa ramburseze sumele respective, a declarat Miller intr-un interviu pentru televiziuni ruse de stat.

"Rusia platea pentru mentinerea Flotei sale in Ucraina (...), pentru ca acordul sa fie prelungit, deci putem spune ca Rusia platea in avans. Aceste 11,4 miliarde (de dolari) sunt, deci, o datorie pe care Ucraina a contractat-o fata de Rusia", a spus el.
 
Rusia a anuntat saptamana aceasta anularea acordului de la Harkov, apreciind ca acesta este nul deoarece Crimeea face, in prezent, parte din Rusia.