Primul care a reactionat a fost presedintele Consiliului Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, pe contul sau de Twitter.

"Foarte bucuros de realegerea presedintelui Obama", a scris el in olandeza, dupa care a postat si un mesaj in franceza. 

Ulterior, Van Rompuy si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, au publicat un comunicat comun in care i-au adresat "felicitari calduroase presedintelui Obama pentru realegere". 

"Statele Unite sunt un partener strategic al Uniunii Europene si noi vrem sa continuam cooperarea stransa, stabilita cu presedintele Obama in ultimii patru ani, pentru a consolida relatiile bilaterale si a infrunta impreuna provocarile globale, in special in materie de securitate si economie", au asigurat ei. 

"Relansarea si crearea de locuri de munca raman o prioritate pentru Statele Unite si UE, iar noi vom continua sa colaboram cu presedintele Obama pentru a elibera potentialul fara egal al pietei transatlantice", au apreciat Van Rompuy si Barroso. 

"Suntem pregatiti, de asemenea, sa continuam cooperarea intensa pe teme de politica externa si pentru promovarea valorilor noastre comune", au mai transmis ei. 

Van Rompuy si Barroso au afirmat ca "spera sa se intalneasca rapid cu presedintele Obama pentru a confirma prioritatile si a oferi un nou avant actiunii comune". 

Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a afirmat pe contul sau de Twitter ca "Parlamentul European spera sa construiasca pe baza relatiei transatlantice puternice si complete cu presedintele Obama". 

Tot pe contul sau de Twitter, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, i-a adresat "felicitari calduroase" presedintelui Obama si a apreciat ca "legatura transatlantica ramane in continuare la fel de importanta pentru pace si securitate, si ca presedintele Barack Obama a dat dovada de un mare leadership mentinand-o puternica".

CITESTE SI:

Alegeri SUA 2012. Barack Obama, reales presedinte al Americii: "Ce este mai bun urmeaza sa vina"

Barack Obama. Omul readus la putere de speranta si cea mai grava criza financiara incepand din anii '30