"Sanctiunile sunt pregatite. Va trebui sa vedem luni, in functie de evolutia din teren, daca ministrii europeni ai Afacerilor Externe le adopta sau nu", in cursul unei reuniuni prevazute la Luxembourg, a afirmat un diplomat european.

Pe de o parte, UE vrea sa extinda lista de echipamente care pot servi in scopul reprimarii opozitiei, sau care pot fi folosite la elaborarea unor asemenea produse, a subliniat el.

Pe de alta parte, UE intentioneaza sa anunte interdictia exportului de produse de lux, desi campul de aplicare a acestei masuri nu a fost inca definit, a adaugat acesta.

Atacand produsele de lux, UE vizeaza in maniera "foarte simbolica" stilul de viata al cuplului Assad, dupa ce presa a scris despre gusturile de lux ale sotiei presedintelui sirian Bashar al-Assad, Asma, a recunoscut un alt diplomat european.

In urma cu o Luna, ministrii europeni au impus pentru prima data sanctiuni impotriva lui Asma al-Assad si a altor trei membri ai familiei sale, intre care mama sa. In total, 126 de persoane si 41 de societati sunt vizate de sanctiunile europene.

Pe de alta parte, UE este dispusa sa acorde mijloace logistice misiunii de circa 300 de observatori pe care ONU intentioneaza sa o trimita in Siria pentru a consolida actuala misiune avansata de 30 de membri, a afirmat un alt diplomat.

In cadrul unei vizite la Bruxelles saptamana aceasta, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a precizat ca misiunea ar putea avea nevoie de echipamente de transport, precum elicoptere, avioane, masini sau camioane blindate, dar si de sprijin prin imagini din satelit.