Ratingul de credit pe termen scurt a fost meninut la "A-1+". Perspectiva calificativelor UE este stabila, potrivit unui comunicat publicat vineri de S&P.

"Retrogradarea reflecta opinia noastra privind slabirea situatiei financiare a celor 28 de state membre UE", se spune in comunicat.

S&P a coborat in ultimii ani ratingurile marilor economii europene, inclusiv Franta, Italia si Spania, in urma crizei datoriilor de stat.

Ratingul mediu al tarilor cu contributie neta pozitiva la bugetul UE a scazut la "AA", de la "AA+" in ianuarie 2012, cand S&P a atribuit perspectiva negativa ratingului pe termen lung al UE.

"Consideram ca situatia financiara a UE s-a deteriorat, iar coeziunea statelor membre a slabit. Negocierile privind bugetul UE au devenit mai tensionate, semnaland cresterea riscurilor privind sprijinirea UE de catre unele state membre", considera analistii agentiei americane de rating.

Moneda euro se tranzactioneaza luni dimineata la Londra la 1,3635 dolari, dupa ce a atins 1,3626 dolari, cel mai redus nivel din ultimele doua saptamani.

Evolutia costurilor de finantare la nivel global arata ca investitorii au ignorat anul trecut 56% din deciziile de rating si de perspectiva ale Moody's si 50% din cele ale S&P, de cele mai multe ori avand opinii divergente fata de cele emise de agentiile de rating, noteaza Bloomberg.

CE: Decizia S&P de a reduce ratingul Uniunii Europene este gresita

Decizia Standard & Poor's de a retrograda ratingul UE este gresita, intrucat statele membre sunt angajate prin tratate sa pastreze un buget comunitar echilibrat, potrivit Comisiei Europene. 

"Comisia nu este de acord cu S&P ca obligatiile statelor membre pot fi puse sub semnul intrebarii intr-o eventuala situatie dificila. Toate statele membre au transmis contributiile la buget in totalitate si la timp, inclusiv in perioada crizei financiare", a declarat comisarul pentru Afaceri Economice si Monetare, Olli Rehn, citat de AFP. 

Bugetul comunitar, potrivit tratatelor aflate la baza Uniunii, nu poate inregistra deficit, iar UE nu are datorii, a spus Rehn.