Saptamana trecuta, Grecia a obtinut un credit punte de 7,16 miliarde de euro de la Mecanismul European de Stabilitate Financiara (EFSM) si a putut astfel sa ramburseze datorii de 6,25 miliarde euro catre BCE si FMI.

Intentia era ca acest credit punte sa fie suficient pana cand Grecia finalizeaza negocierile pentru al treilea program de ajutor, de peste 80 miliarde euro, insa, in prezent, unii oficiali cred ca este posibil ca aceste negocieri sa se finalizeze abia in decembrie. 

Necesitatile totale de finantare ale Greciei pentru august se ridica undeva la 5 miliarde de euro; pe langa obligatiunile care trebuie rascumparate de la BCE, trebuie sa achite si o noua transa dintr-un imprumut FMI. 

Un oficial european a declarat sub anonimat ca EFSM ar putea fi accesat, din nou, luna viitoare, pentru a oferi finantare punte Guvernului de la Atena, transmite Agerpres.

Miercuri, la Bruxelles, comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, si-a exprimat speranta ca negocierile pentru noul program vor fi finalizate pana la mijlocul lunii august, chiar daca a recunoscut ca Grecia are de indeplinit un program dificil.

Separat, Parlamentul grec a adoptat, in noaptea de miercuri spre joi, un al doilea pachet de reforme.