''Există mai multă disponibilitate (decât în urmă cu un an) în rândul statelor membre ale UE în a acorda atenție extinderii'', a declarat Johannes Hahn într-un interviu pentru publicația austriacă Wiener Zeitung, scrie Agerpres.ro.

Albania, Macedonia, Muntenegru și Serbia sunt candidate oficiale la aderarea la UE, în timp ce Bosnia și Kosovo încearcă să obțină acest statut.

UE consideră Balcanii Occidentali o regiune importantă în dosare precum controlul imigrației și combaterea unor amenințări mergând de la presupusul amestec al Rusiei la islamul radical.

Citește și: Ce șanse mai are Turcia să intre în UE

Țările membre au conștientizat că ''poate fi obținută pacea în Balcani și că în acest scop perspectiva aderării la UE este vitală'', a adăugat reprezentantul Comisiei Europene.

Hahn a mai spus că cele 20 de milioane de cetățeni ai statelor din Balcanii Occidentali care vor să-și ridice nivelul de trai sunt foarte atractivi pentru blocul comunitar, adăugând că “un nou stat membru nu este o povară, ci o bogăție”.

El nu a susținut însă ideea unei Europe cu mai multe viteze, întrucât, în opinia sa, acest lucru ar duce la apariția unor linii de separație între țările membre.

Independența provinciei sârbe Kosovo, proclamată de Parlamentul de la Pristina în februarie 2008, a fost recunoscută de majoritatea statelor membre ale UE. Singurele țări din blocul comunitar care nu au făcut acest lucru sunt Spania, România, Slovacia, Grecia și Cipru.