Christofias a aratat ca imprumutul din partea Rusiei este mai avantajos, intrucat Moscova, contrar troicii formate din Comisia Europeana (CE), Banca Centrala Europeana (BCE) si FMI, nu pune nicio conditie, "oferind pur si simplu dobanzi scazute".

O sursa diplomatica cipriota a declarat ca negocierile cu Rusia se deruleaza in paralel cu cele cu reprezentantii troicii, care au sosit marti in Cipru pentru a evalua necesarul de fonduri si conditiile asociate.

Cipru a obtinut deja din partea Rusiei, la sfarsitul anului trecut, un imprumut de 2,5 miliarde de euro, la dobanda scazuta, pentru 2012. Christofias a subliniat ca datorita religiei ortodoxe statul cipriot are legaturi culturale si traditionale cu Rusia.

Presedintele a promis totodata sa lupte pentru care tara sa sa mentina impozitul pe profitul companiilor la nivelul de 10%, cel mai redus din Europa.

Cipru, al cincilea stat din zona euro nevoit sa ceara ajutor financiar international, este afectat de expunerea mare la Grecia. Mai multe banci cipriote detin portofolii mari de obligatiuni suverane elene, care au fost puternic devalorizate.

Ratingul suveran al Ciprului a fost retrogradat in categorie speculativa, nerecomandata investitiilor, de catre cele trei mari agentii de rating, astfel ca tara nu se mai poate finanta de pe pietele internationale.

Analistii estimeaza ca necesarul de finantare al Ciprului este de pana la 10 miliarde de euro.

La nivel minim, ar fi nevoie de 2,3 miliarde de euro pentru recapitalizarea celor mai mari doua banci din tara, Cyprus Popular Bank si Bank of Cyprus. Bank of Cyprus este prezenta in Romania sub brand propriu, iar Cyprus Popular Bank prin Marfin Bank.