Noua entitate este prognozata sa aiba un impact de 15 ori mai mare decat valoarea sa initiala si va sustine un program de investitii de 300 de miliarde de euro al Uniunii, potrivit unor oficiali UE.  Initiativa va fi prezentata oficial saptamana aceasta.

Banca Europeana de Investitii va contribui cu 5 miliarde de euro la formarea fondului, celelalte 16 miliarde de euro urmand sa fie asigurate de Comisia Europeana din garantii, fara a cere infuzii de capital din partea statelor membre. 

Saptamana trecuta, vicepresedintele UE Jyrki Katainen a declarat ca planul de investitii al presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, isi propune sa combine resursele de care dispune UE si schimbarile reglementarilor pentru a incuraja investitiile private si pentru ca acestea sa devina realitate. 

Uniunea Europeana pregateste o lista de proiecte pentru finantarea economiei comunitare cu sume de ordinul miliardelor de euro fara sa creasca datoriile. In conditiile in care crearea fondului de 21 de miliarde de euro va acoperi o parte dintre costurile de risc presupuse de proiectele noi, acesta ar putea fi o solutie pentru intensificarea investitiilor, evitand constrangerile impuse de bugetele nationale. 

Saptamana trecuta, guvernul german a decis suplimentarea cu 10 miliarde de euro a investitiilor publice din Germania, pentru perioada 2016-2018. Obiectivul este ca Germania sa contribuie astfel la un angajament al presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pentru un program de investitii public-privat in valoare de 300 de miliarde de euro, destinat stimularii cresterii economice in Uniunea Europeana, aprobat de sefii de state si de guverne, a explicat ministrul german de Finante Wolfgang Schauble.  Fondurile din programul lui Juncker ar urma sa fie mobilizate din resursele bugetare existente ale statelor, Banca Europeana pentru Investitii si sectorul privat.