Sondajul realizat in aceasta saptamana in randul a 50 de analisti pentru piata obligatiunilor, din SUA si Europa, a relevat o probabilitate de 48% ca BCE sa recurga la masuri neconventionale, cum au facut Rezerva Federala a SUA si Banca Angliei.

O astfel de decizie ar marca o schimbare controversata a actualei politici, in care achizitiile de obligatiuni sunt sterilizate prin atragerea de lichiditati din sistemul bancar.

Dintre analistii care anticipeaza astfel de masuri la BCE, majoritatea considera ca vor fi luate pana in martie.

Conducerea BCE a respins apelurile internationale pentru o interventie decisiva a institutiei in consolidarea zonei euro, dar volatilitatea de pe pietele obligatiunilor in ultimele saptamani a crescut presiunea pentru un rol mai important al autoritatii monetare.

"La acest moment, numai BCE are puterea de a calma tensiunea din pietele financiare pe termen scurt, in timp ce asteptam ca guvernele statelor de la periferia uniunii monetare sa aprobe reforme", a declarat Thomas Costerg de la banca Business Chartered.

Extinderea crizei datoriilor de la statele de la marginea zonei euro catre economiile mai importante a crescut presiunea pentru actiuni mai indraznete.

Presedintele BCE, Mario Draghi, a declarat vineri ca institutia contribuie la stabilitate economica in timp ce isi mentine independenta. Draghi a avertizat ca va exista un impact social si economic urias daca banca centrala si-ar pierde credibilitatea.

BCE are in desfasurare, de anul trecut, un program de achizitie de obligatiuni guvernamentale pentru a sustine costurile la care se imprumuta statele. Pana in prezent, banca a cumparat obligatiuni de 187 miliarde de euro, insa nu a dat semne ca ar accelera achizitiile chiar daca unele economii mari, precum Italia, s-au imprumutat la dobanzi mari.