Cel putin 1.000 de politisti au fost mobilizati in noaptea de duminica spre luni in jurul institutiilor guvernamentale luate cu asalt de manifestanti, care ocupa si sediul Parlamentului de aproape o saptamana.

Fortele antirevolta au lansat ofensiva folosind tunuri cu apa si au arestat 32 de persoane, a anuntat politia din Taipei.

Cel putin doi manifestanti au fost raniti, potrivit AFP, preluata de Mediafax.

Potrivit postului de televiziune TVBS, 120 de persoane au fost ranite in urma ciocnirilor dintre manifestanti si fortele de ordine. Spitalul universitar national din Taiwan, situat in apropierea sediului Guvernului, a anuntat, la randul sau, ca 57 de persoane au primit ingrijiri incepand de duminica seara, printre care civili si politisti.

Manifestantii cer ca acordul comercial cu China si orice alt acord sau negociere in curs de desfasurare cu China sa fie suspendate pana la adoptarea unei legi privind implicatiile in urma semnarii unor documente intre cele doua parti.

Acordul cu China, primul partener comercial al insulei, se inscrie in acordul-cadru sino-taiwanez de cooperare economica semnat in 2010.

Documentul prevede accesul companiilor taiwaneze la 80 de sectoare de servicii din China si a 64 de sectoare taiwaneze pentru companiile chineze.

Criticii sustin insa ca textul va afecta economia Taiwanului si va face ca aceasta sa devina mai vulnerabila la presiunile politice ale Beijingului, acuzatii respinse de presedintele Ma Ying-jeou, care a avertizat ca un eventual esec al ratificarii acordului va compromite eforturile Taiwanului in vederea incheierii de noi acorduri comerciale.