Cancelarul german Angela Merkel, premierul irlandez Enda Kenny si ceilalti lideri ai Partidului Popular European (PPE) s-au deplasat in aceste zile la Limassol pentru a discuta urmatorul buget UE si pentru a-l sustine pe Nicos Anastasiades, liderul opozitiei, in cursa cu presedintele comunist Demetris Christofias pentru alegerile din februarie, transmite Bloomberg.

Ciprul a solicitat in luna iunie un pachet de bailout de la comunitatea internationala care ar putea ajunge chiar la 100% din PIB (25 miliarde de dolari in 2011).

UE a negociat la inceputul anului trecut restructurarea datoriei de stat a Greciei, cea mai mare operatiune de acest fel efectuata vreodata, investitorii privati renuntand atunci la aproximativ 100 miliarde euro din banii pe care ii aveau de incasat de la Atena pentru a nu risca sa nu se mai aleaga cu nimic.

Liderii europeni au dat atunci asigurari ca restructurarea datoriilor Greciei va ramane o exceptie, un caz unic in zona euro, insa situatia din Cipru risca sa puna la incercare acest angajament.

Solutiile luate in calcul de UE ar putea plasa cea mai mare parte din povara salvarii Ciprului asupra bancilor care au imprumutat statul, cu un posibil efect si asupra detinatorilor de depozite.

Distribuirea pierderilor provocate de bailout-ul Ciprului si catre sectorul privat va fi o conditie esentiala pentru ca acordul sa fie ratificat de parlamentarii germani, desi o astfel de solutie ar transmite "un mesaj foarte prost" catre piete, comenteaza pentru Bloomberg institutul de cercetare Guntram Wolff of Bruegel din Bruxelles.

"Va fi imposibil sa obtina finantare de la Bundestag pentru a salva depozitele bancilor cipriote", comenteaza expertii institutului. Cipru ar fi cel de-al cincilea stat din zona euro care va beneficia de un bailout in ultimii doi ani, dupa ce bancile cipriote au pierdut peste 4 miliarde euro in urma restructurarii datoriilor Greciei.

Statul insular ar putea avea nevoie de pana la 17,5 miliarde euro pentru a-si plati datoriile si a recapitaliza bancile, a declarat in luna noiembrie ministrul de Finante, Vassos Shiarly. Valoarea imprumutului nu a fost inca stabilita, iar guvernul a precizat ca are suficiente resurse pentru a rezista pana in martie.

Moody's a retrogradat joi ratingul Ciprului la "Caa3", acuzand o viitoare crestere a datoriilor guvernului din cauza recapitalizarii sistemului bancar.

Standard & Poor's aprecia in luna decembrie ca riscul intrarii Ciprului in default este "considerabil si in crestere". Datoria publica a tarii va ajunge la 97% din PIB la sfarsitul acestui an si va urca la 103% din PIB in 2014, estimeaza Comisia Europeana.