Astfel, giganții auto atraga tenția că întreaga industrie va pierde miliarde de euro, iar opririle de producţie vor costa 50.000 de lire sterline pe minut numai în Marea Britanie, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Marea Britanie urmează să iasă din UE la data de 31 octombrie însă companiile sunt din ce în ce mai îngrijorate cu privire la lipsa de progrese înregistrate de premierul Boris Johnson spre un nou acord de retragere care să înlocuiască precedentul acord negociat de Theresa May, pe care Parlamentul britanic l-a respins de trei ori.

Într-un comunicat de presă comun publicat luni, mai multe asociaţii, printre care Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), Asociaţia furnizorilor europeni de componente auto şi alte 17 asociaţii naţionale, au tras un semnal de alarmă asupra consecinţelor unui Brexit fără un acord de divorţ asupra unei industrii care regrupează 13,8 milioane de angajaţi în Uniunea Europeană, incluzând Marea Britanie, sau 6,1% din forţa de muncă totală.

"Plecarea Marii Britanii din UE fără un acord ar declanşa o modificare fundamentală a condiţiilor de tranzacţionare, cu tarife în valoare de miliarde euro care ameninţă să afecteze alegerile consumatorilor pe ambele maluri ale Canalului Mânecii", se arată în comunicatul de presă publicat luni.

"Sfârşitul comerţului fără bariere ar putea provoca întreruperi modelului de funcţionare de tip just-in-time al industriei auto, costul unui singur minut de oprire a producţiei numai în Marea Britanie fiind de 50.000 de lire sterline (54.700 de euro)", se mai arată în comunicat.

Dacă cele două părţi vor reveni la regulile de tranzacţionare practicate în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului, organizaţiile avertizează că cea mai probabilă consecinţă a unui Brexit fără acord va fi un plus de 5,7 miliarde euro la schimburile comerciale cu automobile între UE şi Marea Britanie.

Industria auto europeană este puternic dependentă de lanţurile de aprovizionare transfrontaliere, a căror eficienţă depinde de tarifele vamale zero şi eliminarea graniţelor în interiorul uniunii vamale europene. La rândul său, industria auto britanică, care este controlată aproape în întregime de firme străine, este deosebit de vulnerabilă la introducerea de tarife vamale, în condiţiile în care este dominată de uzine deţinute de producători din Germania, Franţa şi Japonia.