Tabloul o infatiseaza pe nimeni alta decat pe amanta lui Picasso, Marie Therese Walter. “La lecture” o reprezinta pe Marie dormind intr-un scaun.

Pictura, estimata initial intre 12 si 18 milioane de lire sterline, a fost achizitionata in cadrul evenimentului organizat de casa de licitatii Sotheby`s, de un cumparator anonim pentru suma de 22,5 milioane de lire sterline.

Marie avea doar 17 ani cand celebrul pictor, in varsta atunci de 45 de ani, a intalnit-o, in 1927, la o gura de metrou din capitala franceza. Intre cei doi a fost dragoste la prima vedere, iar relatia lor a durat aproape opt ani. Picasso s-a casatorit cu balerina de origine rusa, Olga Khokhlova, in 1933.

Acesta nu este singurul tabloul al faimosului artist care a fost vandut la un astfel de pret. Anul trecut, o alta pictura de-a sa a fost cumparata la o licitatie Christie`s pentru fabuloasa suma de 106,5 milioane de dolari. Pictura lui Picasso intitulata "Nud pe masa de sculptor" a devenit astfel cea mai scumpa piesa de arta vanduta vreodata.

Citesti aici mai multe informatii despre cel mai scump tablou din istorie, pictat de celebrul Picasso.