Au fost luati in calcul minorii cu varsta cuprinsa intre 5 si 17 ani.

Cea mai semnificativa scadere s-a inregistrat in ultimii patru ani, desi specialistii s-au temut ca ne vom confrunta cu cifre in urcare din cauza recesiunii.

Statisticile nu ii pun la socoteala si pe tinerii care presteaza munci usoare, legale, cum ar fi joburile de vara in tarile bogate. Studiul s-a axat pe exploatarea minorilor in conditii ilegale. Si, in ciuda numerelor in scadere, un copil din zece inca este obligat sa munceasca.   

Din totalul celor 168 de milioane, 85 de milioane de copii lucreaza in conditii de risc, ce le pun viata in pericol.   

Organizatia Internationala a Muncii sustine ca sunt putine sanse ca acest tip de munca in conditii periculoase sa dispara pana in 2016. In ritmul actual, 65 de milioane de copii vor continua sa lucreze astfel si peste trei ani.  

Potrivit OIM, exista doua motive pentru care numerele s-au redus cu o treime. Pe de o parte, natiunile sarace, acolo unde sunt cei mai mult copii exploatati, si-au revenit mai repede de pe urma recesiunii globale. De asemenea, s-a inregistrat o scadere a cererii pentru mana de lucru. Pe de alta parte, tot mai multe tari au adoptat si implementat politici impotriva angajarii minorilor.  

Cei mai multi copii care lucreaza sunt in continuare in regiunea Asia-Pacific. Insa cea mai mare grija planeaza acum asupra regiunii Africii Subsahariene, unde procentul celor mici care sunt nevoiti sa munceasca este de 21,4%, cel mai mare dintre toate zonele analizate, asa ca OIM intentioneaza sa isi concentreze eforturile acolo.  

Cei mai multi copii lucreaza in agricultura, cel mai adesea cot la cot cu familiile lor, asa ca majoritatea se gasesc in tarile care se bazeaza pe sectorul agricol. Dintre acestia, doar 22,5% primesc o plata pentru munca lor si numai 7,2% din total lucreaza intr-un mediu industrial amenajat.   Singura solutie este ca guvernele sa ia masuri, sa faca investitii si sa ofere plati mai mari adultilor, astfel incat acestia sa nu mai fie nevoiti sa isi forteze copiii sa munceasca.