Asem Elgawhary, in varsta de 73 de ani, a fost condamnat marti, dupa ce si-a recunoscut vinovatia in decembrie. El trebuie sa plateasca totodata autoritatilor americane o amenda de 5,2 milioane de dolari, scrie Mediafax.

Elgawhary, cetatean american si egiptean, a luat mita din partea a trei companii, intre care grupul francez Alstom, in schimbul informatiilor confidentiale din procesele de atribuire a unor contracte cu compania publica de electricitate din Egipt, se arata intr-un comunicat al Departamentului de Justitie, citat de Bloomberg.

Alstom, impreuna cu subsidiara sa din Elvetia, a recunoscut in decembrie ca a platit mita lui Elgawhary si altor persoane.

In perioada 1996-2011, Elgawhary a fost director general al unei companii mixte intre Bechtel si EEHC, compania publica de electricitate din Egipt, el raspunzand de solicitarea de oferte si atribuirea contractelor.

Elgawhary a acceptat mita din partea a trei subcontractori, in schimbul oferirii unor avantaje incorecte in procesul de licitatie.

in decembrie, unul dintre subcontractori, grupul francez Alstom, a incheiat un acord cu Departamentul de Justitie din SUA si a platit o amenda de 772 de milioane de dolari pentru ca a dat mita.

Alstom a platit mita de 75 de milioane de dolari pentru a-si asigura contracte in valoare de 4 miliarde de dolari in proiecte din intreaga lume, potrivit Departamentului de Justitie.

In 2006, inspectorul general al SUA in Iraq a acuzat Bechtel ca a irosit banii contribuabililor americani din cauza managementului defectuos, dupa evaluarea unor contracte de 2,8 miliarde de dolari ale companiei, potrivit Sputnik.

Grupul Bechtel are 53.000 de angajati si venituri de 40 de miliarde de dolari. Grupul ofera servicii de inginerie, constructii si de management al proiectelor, in principal clientilor din sectoarele energiei, apararii si telecomunicatiilor.