Germanul Ernst von Freyberg, avocat, va fi noul presedinte al Institutului pentru Lucrari Religioase (Banca Vaticanului), post parasit in luna mai a anului trecut de Ettore Gotti Tedeschi, potrivit AFP.

Decizia numirii lui von Freyberg a fost luata de catre o comisie formata din cardinali, iar aprobarea acestuia de catre Papa Benedict XVI reprezinta una dintre ultimele numiri importante inainte de retragerea liderului Bisericii Catolice la sfarsitul lunii februarie.

Institutul pentru Lucari Religioase si Vaticanul se afla sub presiune pentru cresterea transparentei financiare, dupa ce institutia de credit a fost afectata de mai multe scandaluri, dintre care cel mai grav, in 1982, a implicat loja masonica ilegala P2, Mafia si CIA.

Activele bancii sunt estimate la circa 5 miliarde de euro, iar clientii inlcud preoti, calugari si fundatii.

Ordinul Suveran Militar de Malta isi are radacinile in stravechiul ordin al Cavalerilor Ospitalieri sau Cavalerii Sfantului Ioan, infiintat in 1050 si recunoscut ca ordin religios cavaleresc prin bula papala in anul 1113, cu numele de "Ordinul Sfantului Ioan din Ierusalim".

Organizatia a pierdut ultimul teritoriu controlat, Insula Malta, in 1798, dupa preluarea acesteia de catre Napoleon Bonaparte, iar in 1834 sediul a fost stabilit la Roma, pe teritoriul Vaticanului. Cele doua imobile detinute de Ordin in capitala Italiei se bucura de un regim de extrateritorialitate asemenea resedintelor diplomatice ale altor state.

Ordinul cuprinde 10.000 de cavaleri, raspanditi la nivel global. Motto-ul acestuia este "Apararea credintei si asistenta pentru cei saraci".