In jurul orei 8,10 GMT, indicele principal al Bursei de la Atena inregistra o cadere de 7,14% pana la 719,16 puncte, dupa ce a deschis sedinta in scadere cu peste 6%. Cele mai afectate au fost actiunile principalelor banci grecesti, titlurile Alpha Bank au pierdut 12,15%, actiunile National Bank of Greece au pierdut 13,43%, actiunile Eurobank au pierdut 13,74% iar Piraeus BanK a scazut cu 18,49%.

Discutiile dintre Grecia si creditorii sai au inregistrat duminica un nou esec, apropiind mai mult Atena de incapacitatea de plata.

Grecia trebuie sa ramburseze, la 30 iunie, 1,6 miliarde de euro din imprumuturile FMI si risca foarte tare sa nu poata onora aceasta scadenta fara deblocarea a 7,2 miliarde de euro, suspendata de la inceputul verii si conditionata de un acord cu creditorii pe marginea unei serii de reforme 

Cu toate acestea, premierul grec Alexis Tsipras a declarat luni ca Atena este gata "sa astepte rabdatoare" pana cand creditorii tarii vor deveni "realisti" in cererile lor pentru Grecia, cu care ei negociaza o lista de reforme in schimbul unei finantari vitale.

Banca Centrala Europeana vrea ca Grecia sa ramana in zona euro, a declarat economistul sef al BCE, Peter Praet,  intr-un interviu in Der Standard, dupa ce in acest weekend Atena si creditorii nu au ajuns la niciun acord, transmite Reuters.

Peter Praet a subliniat necesitatea increderii intre tarile care demareaza reforme si cele care le ofera sprijin financiar.

"Atunci cand o tara este accepta sa faca un anumit lucru, atunci trebuie sa implementeze acordul. Cu cat o tara este mai credibila cu atat creditorii pot fi mai rabdatori si pot demonstra mai multa incredere", a spus el, transmite Agerpres.

"Daca un guvern beneficiaza de incredere, nu inseamna foarte mult daca cifra convenita nu este atinsa cu exactitate intr-un an. Problema este ca daca pierzi aceasta incredere, situatia devine problematica iar creditorii fac presiuni imediate pentru rezultate", a adaugat Praet. 

Varoufakis: Un acord s-ar putea incheia intr-o noapte

Ministrul grec de finante, Yanis Varoufakis, a declarat pentru Bild ca un acord asupra datoriei Atenei este posibil si ar putea fi "incheiat chiar intr-o noapte", daca Angela Merkel ar fi prezenta, scrie AFP. 

Guvernul condus de Alexis Tsipras vrea sa evite un Grexit, o iesire a Greciei din zona euro, a dat asigurari ministrul elen.

"Consider ca Grexitul nu este o solutie rezonabila, dar nu putem exlude totul, asa cum eu nu pot exclude ca o cometa va lovi Pamantul intr-o zi", a mai spus el. 

Inca o data, Varoufakis a cerut o restructurare a datoriei Atenei: "Numai astfel putem garanta plata unei datorii atat de importante".

Ministrul a recunoscut, de asemenea, existenta unor probleme in administratia fiscala din tara sa, in special in privinta TVA. "Stiti care este cea mai mare problema a noastra cu TVA? Aceea ca nu suntem in masura sa o incasam", a incheiat el.

S&P a retrograd primele patru banci grecesti

Standard & Poor's a coborat vineri de la 'CCC plus' pana la 'CCC', cu perspectiva negativa, ratingul pe termen lung pentru primele patru banci grecesti, National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank si Eurobank, care sunt prezente si in Romania. O noua retrocedare este posibila in lunile urmatoare. 

"Retrogradarea reflecta opinia noastra ca bancile grecesti ar putea sa intre in incapacitate de plata in urmatoarele 12 luni, in absenta unui acord intre Guvernul grec si creditorii sai internationali, in conditiile in care actualul program se apropie de final. In acest context, credem ca exista o probabilitate ridicata sa fie impuse restrictii asupra miscarilor de capital pentru a pune capat fenomenului de diminuare a depozitelor", sustin analistii de la S&P. 

Agentia de evaluare avertizeaza ca ar putea decide o noua retrogradare a celor patru banci grecesti daca ajunge la concluzia ca vor fi impuse restrictii asupra miscarilor de capital. De asemenea, S&P ar putea retrograda bancile grecesti daca acestea vor pierde accesul la lichiditatea oferita de mecanismele europene de sprijin, sau daca ajunge la concluzia ca acest suport este insuficient pentru a acoperi necesitatile de finantare ale celor patru banci. 

Miercuri, S&P a coborat ratingul de tara al Greciei pana la "CCC" de la "CCC plus", subliniind ca, in lipsa unui acord cu creditorii, Atena va intra in urmatoarele 12 luni in incapacitate de plata a datoriei.

Discutiile dintre Grecia si creditorii sai - UE si FMI - in privinta continuarii sustinerii financiare a tarii au cunoscut duminica un nou esec, apropiind mai mult Atena de incapacitatea de plata. Noi intalniri sunt prevazute pentru joi in cadrul Eurogrupului, reuniune a ministrilor de Finante ai zonei euro, in prezenta directorului general al FMI, Christine Lagarde.

Scenariile pentru soarta Greciei, la sfarsitul lunii. Pentru prima data, Europa discuta la nivel inalt posibila intrare in incapacitate de plata a tarii. "Tsipras conduce un scuter, iar Schaeuble, un BMW blindat"