"O alegere între Brexit şi viitorul Scoţiei ca naţiune europeană independentă trebuie oferită în mandatul acestui parlament", a afirmat ea în forul legislativ scoţian, potrivit Agerpres.

Prim-ministrul s-a angajat să pregătească până la sfârşitul lui 2019 legislaţia necesară.

Scoţia face parte din Regatul Unit de peste trei secole. Cetăţenii au respins independenţa prin vot, cu o diferenţă de 10% în favoarea unioniştilor, într-un referendum organizat în 2014. Unul din argumentele împotriva secesiunii a fost că Scoţia ar ieşi astfel din Uniunea Europeană.

În 2016, când 52% din alegătorii din Regatul Unit s-au pronunţat pentru Brexit în cadrul unui alt referendum, scoţienii şi nord-irlandezii au fost majoritar împotrivă.

Partidul Naţional Scoţian condus de Sturgeon susţine acum că un nou referendum pentru independenţă este justificat, deoarece Scoţia este pe cale să fie scoasă din UE împotriva voinţei sale, odată cu restul Regatului Unit.

Un purtător de cuvânt al premierului britanic Theresa May a declarat joi, după anunţul făcut de Sturgeon, că scoţienii au votat deja împotriva secesiunii în 2014 şi că voinţa lor ar trebui respectată.