Intr-un interviu publicat duminica de saptamanalul SonntagsZeitung, Christoph Blocher s-a declarat pregatit sa studieze o propunere in acest sens, facuta de un profesor de economie din Fribourg, René Eichenberger. 

"Modelul promovat de profesorul Eichenberger merita sa fie studiat", a declarat el. 

Conform lui Eichenberger, daca Elvetia i-ar taxa pe angajatorii care recruteaza straini, dar si pe imigranti, imigratia s-ar reduce in mod drastic in tara. In acest mod, strainii care platesc ar putea veni liber in Elvetia, iar o asemenea legislatie nu ar reprezenta o discriminare, potrivit profesorului de economie. Aceasta solutie ar evita problemele cu Uniunea Europeana, in ceea ce priveste libera circulatie garantata prin acordul bilateral semnat de Elvetia si UE. De fapt, solutia prezinta avantajul ca ar face inutile contingentele de imigranti, criticate de autoritatile europene.  Aceste contingente, prevazute in textul aprobat in februarie de elvetieni si care trebuie sa intre in vigoare in doi ani si jumatate, au ca obiectiv sa "puna capat imigratiei masive" in tara. 

Conform lui Blocher, pentru moment nu exista nici o alternativa "serioasa" la sistemul de contingente.  Atrase de prosperitatea din Elvetia, aproximativ 80.000 de persoane, majoritatea din UE, se instaleaza anual in Elvetia, in baza Acordului de libera circulatie. 

Acest aflux masiv a fost denuntat de UDC, principalul partid politic din Elvetia.

 Elvetienii vor fi din nou chemati sa se pronunte pe tema imigratiei, la un referendum din 30 noiembrie. Un colectiv din care fac parte militanti ecologisti a lansat o initiativa populara denumita "Stop suprapopularii - Da conservarii durabile a resurselor naturale".  In numele unei cresteri durabile, acesti militanti, denuntati de toate partidele politice, vor sa limiteze cresterea anuala a populatiei Elvetiei din cauza imigratiei la 0,2% in medie.