Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită şi Norvegia au transmis Consiliului de Securitate al ONU că există „indicii puternice că cele patru atacuri fac parte dintr-o operaţiune sofisticată şi coordonată cu o capacitate operaţională semnificativă”.

Dintre cele patru nave comerciale vizate de atacul de pe 12 mai, una aparţinea EAU, alte două erau deţinute de Arabia Saudită, iar a patra era norvegiană, potrivit News.ro.

Iranul, ţara suspectată atât de SUA, cât şi de Arabia Saudită că s-ar afla în spatele atacurilor, nu a fost nominalizat de investigaţie ca fiind responsabilă. Ambasadorul EAU, Lana Nusseibeh, a declarat că ea nu a acuzat Iranul la întâlnirea Consiliului de Securitate.

Teheranul a denunţat atacul şi a negat orice implicare.

Ambasadorul Arabiei Saudite la ONU, Abdallah al-Mouallimi, a afirmat că Riadul consideră că „Iranul este responsabil”.

El a declarat că există „destule dovezi” pentru a demonstra responsabilitatea Iranului, adăugând: „Dacă vom tolera un atac simbolic ca acesta ... vom deschide calea pentru mai multe”.

Consilierul pe securitate naţională al SUA, John Bolton, a declarat că „aproape sigur” Iranul este vinovat. SUA coordonează propria investigaţie.

Diplomaţii au declarat că analiza pagubelor celor patru nave şi analiza chimică a rămăşiţelor au demonstrat că „cel mai probabil au fost folosite mine marine”.

Într-un comunicat despre concluziile anchetei, EAU, Arabia Saudită şi Norvegia au informat că pentru aceste atacuri a fost nevoie de scafandri pregătiţi şi de dispozitive explozive plasate sub nave în apropiere de motoare, ceea ce indică o cunoaştere a design-ului navelor vizate. De asemenea, retragerea rapidă a atacatorilor arată o cunoaştere a zonei geografice, susţin cele trei ţări.

Concluziile anchetei vor fi depuse oficial la Consiliul de Securitate al ONU pentru analiză. În ceea ce priveşte un acord între membrii ONU privind o acţiune comună, ambasadorul adjunct al Rusiei, Vladimir Sanfronkov, a declarat: „N-ar trebui să ne grăbim să tragem concluzii”.