Planurile vizează monitorizarea firmelor care vor să angajeze imigranţi cu vize temporare, inclusiv prin verificări care să arate dacă nu există forţă de muncă în domeniu în Noua Zeelandă.

“Per total, propunerile vor asigura că accesul la vizele de muncă se adaptează mai bine la necesităţile reale de mână de lucru înalt calificată şi că sistemul oferă mai multe stimulente şi sprijin firmelor care angajează mai mulţi neozeelandezi”, a declarat ministrul pentru imigraţie Iain Lees-Galloway.

Modificările propuse constituie o schimbare semnificativă a modului în care gestionăm sistemul de imigraţie în interesul economiei Noii Zeelande şi al regiunilor noastre”, a adăugat el.

Guvernul a precizat că se va consulta până în martie cu firmele afectate şi va lua o decizie finală cel târziu la mijlocul anului viitor.

Guvernul laburist condus de Jacinda Ardern a venit la putere în 2017 cu promisiunea de campanie de a înăspri politica de imigraţie pentru a reduce presiunea asupra infrastructurii şi criza locuinţelor.

Se estimează că politicile de ansamblu ale Partidului Laburist vor reduce migraţia netă cu până la 30.000 de persoane de la nivelul record de peste 70.000 anual.

Ministrul imigraţiei nu a precizat care se aşteaptă să fie impactul viitoarelor măsuri.

Potrivit statisticii oficiale, migraţia netă a scăzut deja la 61.800 de persoane în luna octombrie, cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani. Ministerul Finanţelor a declarat că reducerea creşterii populaţiei ar putea duce la o uşoară încetinire a expansiunii economice în anii următori.