De cealalta parte, FMI a anuntat, luni, ca nu intentioneaza sa numeasca un inlocuitor al actualului reprezentant in Ungaria, al carui mandat se incheie in august.

"Directorul FMI, Christine Lagarde, a primit o scrisoare din partea guvernatorului Bancii Nationale a Ungariei, Gyorgy Matolcsy, care informa privind intentia guvernului de a initia inchiderea biroului din Budapesta. Intrucat mandatul actualului reprezentant al FMI in Ungaria, Irina Ivasenko, urmeaza sa se incheie la sfarsitul lunii august, iar FMI este prezent in tarile membre la invitatia autoritatilor din aceste tari, FMI nu va cauta sa o inlocuiasca", se arata intr-un comunicat transmis de FMI.

Fondul intentioneaza sa continue cooperarea cu Ungaria in contextul consultarilor bilaterale perioadice, care au loc cu toate statele membre, se mai arata in comunicat.

In general, finalizarea unui acord de imprumut presupune si inchiderea biroului Fondului din tara respectiva, intrucat relatia foarte stransa nu mai este necesara, dar decizia finala apartine FMI, scrie cotidianul ungar Portfolio.

Guvernatorul bancii centrale a Ungariei, Gyorgy Matolcsy, i-a transmis o scrisoare directorului general al FMI, Christine Lagarde, in care afirma ca biroul din Budapesta al institutiei internationale ar trebui inchis, "mentinerea acestuia nemaifiind justificata", intrucat Ungaria "va plati, probabil, un imprumut FMI luat in 2008 inainte de termen, pana la sfarsitul acestui an". Matolcsy este reprezentantul Ungariei in Consiliul Guvernatorilor FMI, din care fac parte toate statele membre.

Guvernul ungar a platit cea mai recenta transa catre FMI in iunie, de 310 milioane de euro, iar incepand din august si pana in martie anul urmator mai are de achitat 2,2 miliarde de euro, din care 1,85 miliarde de euro in acest an. In plus, banca nationala are obligatii de plata de 730 milioane de euro pana in vara anului urmator, din care 360 de milioane de euro in acest an.

Ungaria a incheiat la sfarsitul anului 2008 un acord de imprumut in valoare de 20 de miliarde de euro cu FMI, UE si Banca Mondiala, in contextul izbucnirii crizei financiare globale.