In prezent, taxa pe companii in Ungaria este de 10% pentru companiile cu o baza de impozitare de pana la 500 milioane forinti (1,6 milioane euro) si de 19% pentru companiile cu o baza de impozitare mai mare.

Viktor Orban a mai spus ca i-a cerut ministrului ungar al Economiei, Mihaly Varga, sa faca "tot ceea ce este posibil" pentru a majora salariul minim pe economie pana la nivelul maxim pe care companiile il pot suporta.

La randul sau, Mihaly Varga, a subliniat ca reducerea taxelor va permite companiilor sa economiseasca 145 de miliarde de forinti iar Ungaria va avea cea mai favorabila taxa pe companii din Uniunea Europeana. Mihaly Varga a mai spus ca pana la finele saptamanii Guvernul ungar vrea sa ajunga la un acord cu reprezentantii angajatorilor si angajatilor cu privire la propunerile pentru salariul minim pentru 2017 si 2018.

"Daca se va ajunge la un acord, Guvernul va putea trimite Parlamentului un proiect de lege saptamana viitoare astfel ca modificarile sa intre in vigoare de la 1 ianuarie. Acest lucru va furniza o baza solida pentru ca ritmul de crestere sa urce de la 2-3% in prezent, la aproximativ 3-5%", a spus Varga.

Potrivit celei mai recente editii a raportului privind competitivitatea globala realizat de Forumul Economic Mondial, Ungaria ocupa locul 63, dupa Polonia, Cehia si Romania. In plus, tara vecina sufera de pe urma unui deficit de mana de lucru care impinge in sus salariile la nivelul intregii economii.